Tradicionalistický pokus v architektuře většinou končí trapností zavánějící kýčem. Existuje ale prvek, který spojuje nádech starobylého luxusu s výhodami nejvyspělejších technologií, a to bez jakýchkoliv známek patosu a potlačení moderních aspektů stavby. Řeč je o fasádě z takzvaných lícovek čili z neomítnutého, tedy režného zdiva.

Aby hned na začátku nevznikla mýlka – fasády z režného zdiva rozhodně nejsou jen pro staromilce. Naopak, řada velmi moderních staveb opírá svůj hlavní architektonický pilíř právě o detaily z režného zdiva. Lícovky totiž vynikají jakousi architektonickou nekonfliktností, která je dovoluje použít na novostavbě v příměstském satelitu i při rekonstrukci vily v centru starého zahradního města. A překvapivě benevolentní s nimi můžeme být i co se kontextuálnosti s okolní zástavbou týče. Mezi samými omítanými stavbami působí sice „režňák“ trochu nepatřičně, nicméně pořád vypadá podstatně lépe než leckterá barevná zhůvěřilost, kterou jsou někteří investoři a projektanti schopni prezentovat svoje zbytnělé ego. Kritici už nepochybně nabírají dech na zdůraznění zásadního negativa tohoto typu fasád, a tím je cena. Ano, fasáda z neomítaného zdiva není levná. Přesněji řečeno, v některých jejích podobách je výstižnější spíše označení „drahá“. Ale pojďme přihazovat na druhou misku vah.

Skrytá investice

Vraťme se ještě k architektonickému aspektu. O nekonfliktnosti už byla řeč, silným argumentem je ale i nadčasovost této fasády. Režné zdivo se líbilo v devatenáctém století, kdy se začalo prosazovat, neustoupilo ani ve století dvacátém, v jednadvacátém jeho obliba možná ještě roste. Nic nenasvědčuje tomu, že by cihly na fasádě měly upadnout v nemilost. A to se počítá. Koneckonců naše společnost dost silně podléhá značkám a symbolům, a je-li fasáda z režného zdiva vnímána jako symbol trvalé (nejen) architektonické hodnoty, na ceně sídla se to zákonitě projeví. Ještě jeden poznatek: lícovky jsou nesmírně milosrdné. Když už ruka projektantova přeci jen sklouzne a nějaká ta chybka se na jeho výtvoru objeví, cihelná fasáda ji do značné míry potlačí. Rastr cihel totiž upoutává pozornost a drobné prohřešky zůstanou nepovšimnuty. Vše je navíc umocněno tmavšími tóny tvarovek, které vjemy v přijatelné míře tlumí a pozorovatele jaksi podvědomě uklidňují. Těžko se to popisuje, ale funguje to.

Nejsme ovšem všichni poetické duše, někteří spíše než subjektivní dojmy ocení fakta. Ta jsou reprezentována vysokou odolností fasády. Jednak mechanickou, jednak proti vlivům povětrnosti i působení UV záření. Vlastnosti keramických tvarovek jsou pak prověřeny staletími. Jeden negativní faktor režné fasády je ovšem třeba vzít v potaz: její, řekněme, fatálnost; pokud se časem rozhodneme, že chceme například zateplit dům silnější vrstvou izolace, nastává problém. Klasickou omítku za pár stovek oželíme, jenže okopat z fasády pásky za patnáct set metr čtvereční? To musí být člověk hodně silná nátura. Je tedy třeba počítat s tím, že režná fasáda je rozhodnutí dost zásadní a do jisté míry neměnné.

Štěstí přeje připraveným

Jsme-li pro fasádu pevně rozhodnuti, rozhodně bychom neměli podceňovat přípravnou fázi (vykřičník!). Před nákupem je velmi důležité fasádu pečlivě rozměřit a v realizačním procesu ohlídat hned několik faktorů. Především modulovou koordinaci samotné fasády, navazující na modul nosného zdiva, dále velikost otvorů ve stěnách atd. V případě, že se jedná o fasádu provětrávanou, musíme navrhovat tloušťku tepelné izolace a vzduchové mezery tak, aby byl počet případných přířezů na fasádě co nejvíce eliminován. S tím jde ruku v ruce volba šířky spár a tak dále. Nezřídkakdy si realizační společnost první řadu cihel „vyzdí“ nasucho.

Když dáš cihlu k cihle...

Režnou fasádu můžeme řešit v podstatě dvěma základními způsoby. Buď pomocí cihel, nebo obkladových pásků. Cihel rozeznáváme tři základní druhy, o těch se ale již více dočtete v říjnovém čísle časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 21. 9. 2010.

-Ondřej Krejčí, Dům a zahrada 10/2010-Foto: Wienerberger, Rako, Klinker Centrum

V říjnovém čísle časopisu Dům a zahrada najdete:

  • Exkluzivní návštěvu vily herečky Lídy Baarové po zdařilé rekonstrukci od Ladislava Lábuse
  • Druhý díl seriálu o fasádách. Tentokrát o režném zdivu.
  • Údržba rodinného domu: podrobný průvodce nezbytnými pracemi
  • Jak má vypadat ideální šatna
  • Vše o úsporných spotřebičích
  • Podrobně zahradní technice pro podzimní úklid
  • Architekt Rampich o patině a stárnutí.

Říjnové číslo časopisu Dům a zahrada vychází již 21. záři.