Výměna: Byt za dům

Po desetiletích bydlení v panelácích na začátku devadesátých let tisíce českých rodin došly k tomu, že „správné“ bydlení představuje rodinný dům. Nejlépe se zahradou a za městem tak, aby děti vyrůstaly v čistém prostředí a rodiče to měli autem blízko do práce. Vznikl fenomén příměstského bydlení, který zvlášť kolem Prahy doslova zamořil krajinu. Vznikl tak bizarní nový styl architektury - podnikatelské baroko. Jistě to znáte: typová výstavba podle katalogu již připravených domů, kombinace různých stylů a romantických představ o bydlení v podobě věžiček, vikýřů, sloupů a dalších v našem prostředí většinou dávno překonaných forem. A samozřejmě nemohou chybět předzahrádky se zaparkovanými auty. Nebudeme se vysmívat vkusu druhých, ale nabízíme pár tipů a námětů k zamyšlení na téma moderní rodinný dům. Tedy (skoro) vše, co byste měli vědět, když už se rozhodnete bydlet v rodinném domě.

Rodinný dům jiným pohledem

„Bydlení v rodinném domku vůbec není šetrné k životnímu prostředí: jde o největší spotřebu materiálu na čtvereční metr obytné plochy, zabírá strašně místa a přípojka, která se táhne pro jednu rodinu, by mohla stačit pro dvacet partají v obytném domě,“ kriticky hodnotí novou satelitní výstavbu zlínský architekt Svatopluk Sládeček. A se stále rostoucími cenami pozemků je třeba zvážit, zda se vůbec vyplatí do rodinného domu investovat: nejen peníze, ale především vlastní čas.

Neexistuje univerzální návod, jak by měl moderní a kvalitní rodinný dům vypadat, protože každý máme jiná měřítka, jiná očekávání i jiný pohled na bydlení. Někomu stačí jednoduchá dřevostavba s pěkným výhledem do krajiny, někdo zase od rodinného domu očekává několik set metrů obytné plochy s krytým bazénem. Postavit si dnes můžete jakýkoliv, záleží jen na vás, kolik vaše kapsa unese.

V Čechách dnes existují i domy, do kterých majitelé investovali několik set miliónů korun, v běžné produkci ovšem převažují ony již zmíněné katalogové domy, které často mají základní problémy už se samotnou dispozicí. Tmavé haly nebo předsíně se sedmi dveřmi nejsou žádnou výjimkou, ložnice se skosenými stropy nad postelí, sádrokartonové příčky a vrzající schodiště… to vše se dnes pořád ještě prodá. Pro někoho zvyklého bydlet v bytě může být rodinný dům zcela novou životní zkušeností. A ne vždy v kladném slova smyslu.

Jaký vybrat?

Na co se tedy soustředit, pokud chcete rodinný dům? Především je nutné věnovat obrovskou pozornost výběru pozemku, kde bude dům stát. Nevěřte tomu, že na rozparcelovaném poli za vsí u Prahy najdete nějakého ducha místa, feng-šuej nebo tzv. přírodu. Na šestisetmetrovém pozemku se sice dům postavit dá, ale čeká na vás jen předzahrádka a plácek pro děti za domem. Někomu to stačí. Důležité téma je také vnitřní uspořádání domu. Dnes se nosí otevřenost a propojení jednotlivých prostor v domě. Ty ale mohou způsobit horké chvilky, protože soukromí a klid chce někdy mít každý z nás. Dobrý architekt by tedy měl s klientem diskutovat o jeho životním stylu, pracovních i osobních návycích. Otázky typu: Budete pořádat večírky, nebo raději v klidu pracovny třídíte sbírku známek? Posloucháte hudbu, nebo hrajete na saxofon? Vaří manželka, nebo manžel? A co pes a jeho chlupy všude po domě?, by měly být zodpovězeny. Důvod je prostý - provozu i požadavkům jednotlivých členů domácnosti by pak totiž měly odpovídat i materiály: dlouhosrstý pes na bílých kobercích bude jen trápením. A moderní zdi z neomítnutého betonu nemusejí v každém vzbuzovat právě nejlepší pocity.

Co vy na to?

Bydlíte také v rodinném domě? Nebo satelitní vesnici u velkého města? Napište nám svůj názor na tento druh bydlení a vaše zkušenosti s ním.

-var- Foto: www.profimedia.cz