Cascade House, jak se dům jmenuje, leží v torontské čtvrti Forest Hill, kousek od samotného centra města. Jde o čtvrť s konzervativní architekturou, z níž koncept tohoto domu od architektonického studia Paula Raffa velmi vyčnívá. Dům, který navazuje na zakřivenou ulici, je svým konceptem kamennou sochou, která do fádního okolí jasně říká, co je zač. „Naši klienti se sem přestěhovali z Arizony. Je to rodina s malými dětmi, a protože milují moderní umění, chtěli, aby tuto jejich vášeň dům odrážel. A zároveň, aby byl plný světla a přírodních materiálů,“ říká o začátku spolupráce architekt Paul Raff.

Ve tvaru písmene L

Základní kompozice domu-sochy je složena z pravoúhlých hranolů do půdorysu tvaru písmene L. V zadním traktu domu je pak umístěný venkovní bazén, který v létě využívají jak děti majitelů, tak hosté, kteří sem na víkend přijíždějí. Architekti se snažili maximalizovat sluneční potenciál domu, a to jak samotnou orientací vzhledem ke světovým stranám, tak prosklením jižní fasády. Obývací pokoj, jídelna a toaleta mohou být od kuchyně oddělené a děti, které si tady rády hrají, tak neruší rodiče nebo hosty. V prvním patře domu jsou umístěny dětské pokoje, pracovna a ložnice. V dalším odsazeném patře nad nimi je pak terasa s výhledem do korun okolních stromů. Tady se v další fázi počítá s osazením fotovoltaických panelů, které budou částečně zásobovat dům elektrickou energií. Sklo a břidlicový obklad na fasádě určují celé vyznění domu. Jak se v nich odráží slunce, mění se i odlesk celého domu. Použití kamene na fasádě má ale i praktický - akumulační efekt.

„Vždycky návrh domu začínám úvahou nad lidským měřítkem, nad tím, jak v něm má fungovat konkrétní člověk. Pak hledáme cesty, jak pracovat se světlem a také bezprostředním okolím,” popisuje Paul Raff. „Jakmile jsme se s klienty shodli na použití břidlice na fasádě, která dům zvenčí vlastně formuje, dostala naše další práce jasný směr. Břidlice je v kombinaci se slunečními paprsky v různých ročních i denních obdobích velmi výrazný materiál,” dodává.

Do klidné ulice se dům kromě kamenné fasády obrací i zeleně probarveným sklem, které propouští do zádveří a patia odlesky zvenčí. V jednoduchých až minimalistických interiérech pak architekti použili bambusové dřevo, bílé omítky a po celé výšce interiéru prochází „břidlicový hranol“, který definuje vnitřní prostor. „Protože klient chtěl, aby dům byl dotažený do nejmenšího detailu, mimo jiné jsme v ložnici navrhli solitérní postel spojenou se skříněmi. Kromě toho jsme navrhovali i všechny atypické nábytky. Ostatní vybavení jsme vybírali společně a jde většinou o nadčasové designové kousky,“ popisuje architekt. Kamenný obklad fasády má kromě svých estetických kvalit i praktický význam, protože absorbuje teplo během dne a pomalu ho uvolňuje během noci. Pro ověření zvolené koncepce použili architekti počítačový model, v němž se simulovalo chování domu a jeho energetická náročnost během jednotlivých ročních období. Cascade House v sobě kombinuje propracovaný energetický koncept s uměleckým pojetím domu. „Klient svůj dům považuje za umělecké dílo. Tak k němu od začátku přistupoval, tak chtěl, abychom pracovali, a tak po dvou a půl letech společné práce vnímá výsledek,“ říká na závěr Paul Raff.

O projektu Cascade House, Toronto

Architekti: Paul Raff, Samantha Scroggie, Rick Galazowski, Scott Barker, Jennifer Ujimoto, Gillian Lazanik, Jean-Philipe Finkelstein, Adam Thom, Jane Son / Paul Raff StudioInteriér: Paul Raff StudioProjekt: 2006-2007Realizace: 10/2008 Celková užitková plocha: 325 m2

Kanadský architekt a umělec Paul Raff začal svoji profesní dráhu v roce 1993, vlastní kancelář pak založil v roce 2003. Nyní se jeho studio zabývá architekturou, rozvojovými studiemi, krajinnou architekturou i navrhováním interiérů. Paul Raff Studio pracuje jak v Torontu, tak v zahraničí, nyní například připravuje projekty v Severní a Jižní Americe, Africe a Asii.

-var- Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc., Steve Tsai a Paul Raff Studio - www.paulraffstudio.com