Cílem naší dnešní návštěvy se stal rozlehlý rodinný dům, neměstského charakteru, svou architekturou odkazující na tradici dvacátých let minulého století. Je to dům, který byl postaven v Třebíči a jehož autoři ing. arch. Milan Grygar, ing. arch. Jaroslav Hobza a Helena Fischerová za něj získali ocenění v architektonické soutěži Porotherm Dům 2009. Stojí tedy za představení...

O stavbě jako takové

Objekt je přízemní se sedlovými střechami, vestavěným podkrovím a je částečně podsklepen. Stavba navíc obsahuje jednu bytovou jednotku v kategorii 3+1. Z urbanistického hlediska nemá přímou vazbu na stávající okolní zástavbu. Novostavba je umístěna v centrální části města na terénní terase severního svahu na severním okraji Městských sadů, což ovlivnilo i dispoziční řešení stavby. Přístup a příjezd na vlastní pozemek je možný pouze ze západní strany robustními kovanými vraty. V souvislosti s podmínkami oslunění parcely pak byla zvolena varianta zastavění pozemku podél severojižní hranice mezi oběma sousedícími pozemky.

Stavba domu a přilehlé pozemky jsou odděleny od uličního prostoru na jižní a západní straně zděným oplocením Klinker do výšky cca 2 m, který koresponduje s obkladem samotného domu. Ten je na východním štítě omítnut dvouvrstvou strukturální omítkou probarvenou v tmavěčerveném odstínu barevně se shodující s obkladem, který byl použit na zbytek domu. Dílo korunuje členitá Rodinný důmstřecha s černou keramickou krytinou. Pro vnější výplně – okna, dveře a garážová vrata – bylo zvoleno dřevo tmavšího odstínu. Garážová vrata jsou jinak výklopná s motorickým pohonem.

A jdeme do interiéru

Do domu se vchází z 1. nadzemního podlaží hlavním vchodem, který je orientovaný k západu ve střední části dispozice. Z prostoru zádveří je přístupná garáž se čtyřmi stáními a schodišťová hala, která je centrálním komunikačním prostorem domu. Obývací pokoj a kuchyň tvoří společný prostor orientovaný na západní a vyhlídkovou – severní stranu. Interiér je zařízený stylově v barokním duchu. Nábytek je převážně z masivu.

Z prostoru přízemí je po schodišti, které je tříramenné, přístupno podzemní podlaží. Rodinný dům se sedlovou střechouStavba je podsklepena částečně z důvodu skalného podloží a obsahuje technické zázemí – kotelnu, prostor pro centrální vysavač, skladovací prostory a relaxační část – tělocvičnu s vlastním sociálním zázemím.

Do podkroví jsou pak situovány dvě ložnice s pracovním koutem, šatnou a vlastním sociálním zázemím, identicky na jižní a severní straně od schodišťové haly, která má obytný charakter.

Omítky do vnitřních prostor byly zvoleny dvouvrstvé štukové, barvu výmalby zvolili majitelé ve žlutém odstínu – tzv. benátský štuk. Stěny v koupelnách a WC jsou po celé výšce místnosti obloženy keramickými obklady.

Keramická dlažba byla použita na schody, schodiště pak dotváří zábradlí z leštěného nerezu a dřevěným madlem. Dveře do celého domu byly vybrány z dřevěné dýhy a vsazeny do dřevěných zárubní. Okenní parapety tvoří desky DTD.

Zahrada s bezchybným výhledem

Za pozornost stojí i zahrada poskytující nádherný výhled do okolí, která byla terénně upravena a rozdělena do teras. Její západní část byla upravena pro odpočinek a relaxaci, severní pak osázena vzrůstnou Video návštěvazelení tak, aby vytvořila optickou a zvukovou izolaci od dopravní komunikace, ale zároveň nebránila ve výhledu na zajímavé okolí. Plochu před garáží, vstupem a terasu u obývacího pokoje pokrývá kamenná dlažba. Propojení mezi jednotlivými výškovými úrovněmi pozemku zajišťuje terénní schodiště s kamennými stupni.

Na venkovní schodiště, vyrovnávající výškové rozdíly mezi terénem a terasou, a u bočního vstupu na pozemek z jižní strany, stejně jako na všechny zpevněné plochy, byla použita kamenná nepravidelná dlažba na provedené betonové podkladní stupně.

Hradby cihlového plotu ukrývají malé království, ve kterém se musí skutečně dobře žít.

-Připraveno s využitím podkladů společnosti Wienerberger-

Víte že….31. března 2010 byl vyhlášen 12. ročník veřejné anonymní architektonické soutěže POROTHERM DŮM na téma „Cihlový dům do 2,5 milionu, a 6. ročník přehlídkové neanonymní jednokolové soutěže „Nejlepší realizované stavby“ ? Cílem je inspirovat autory k navržení rodinných domů respektujících požadavek optimálního poměru cena/výkon a v neanonymní soutěži ukázat nejlepší stavby z cihlového systému POROTHERM postavené na území České republiky během posledních 3 let.

Uzávěrka soutěže na téma „Cihlový dům do 2,5 milionu“ je 18. června 2010, termín odevzdání soutěžních dokumentace staveb soutěže „Nejlepší realizované stavby“ je stanoven na 11. června 2010. Více informací k soutěži naleznete na www.porotherm.cz.