Pečivo ze žitné mouky je v porovnání s rohlíky z pšeničné mouky bez diskuze zdravější. A dokonce si ho můžou dát také lidé, kteří skutečně potřebují redukovat váhu. Nicméně žito obsahuje mnoho látek, které jsou přínosné například v prevenci srdečních chorob, potlačování zánětů v těle či pro podporu imunity.

Také pro otylky

Výrobky ze žitné mouky obsahují méně kalorií, pocit sytosti potrvá delší čas (díky nižšímu glykemickému indexu). Vysoký podíl vlákniny zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů, takže tendence k ukládání tuku v těle sice úplně nezmizí, ale je menší než v případě pšeničné mouky. Proto si dobrý žitný rohlík můžou dát i dámy či pánové, kteří potřebují redukovat hmotnost. Určitě je to mnohem lepší, než když si hladoví poběží koupit průmyslově vyrobené rohlíky.

Suroviny na 8 kusů: 250 g žitné celozrnné Pernerky, 150 ml mléka, 1 polévková lžíce octa, 1 čajová lžička drceného kmínu, 2 polévkové lžíce oleje, 10 g droždí, 1 čajová lžička cukru, špetka soli. Na potření mléko a na posypání kmín a hrubou sůl.

Postup: Nejprve zadělejte kvásek a nechte ho asi 15 minut vzejít, neboli smíchejte droždí, cukr a trochu teplého mléka. Potom smíchejte všechny ostatní suroviny, nakonec přidejte kvásek. Těsto zpracujte v ruce nebo tuhle práci svěřte robotu a nechte 120 minut kynout. Výsledkem bude těsto, které připomíná spíše pastovitou hmotu. Posypte ho moukou a vyválejte z těsta kruh, který rozdělte na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník rolujte od nejširší části po nejtenčí. Rohlíky zatočte a pokládejte na plech. Tady je nechte ještě 30 minut kynout. Potřete je mlékem a posypte solí nebo kmínem. Pečte v rozpálené troubě na 180 ℃ asi 20-25 minut.

Zdroj: Pernerka