Přezouvání přesto není ryze český zvyk, tím méně zlozvyk, nakonec nejsme jediným národem na světě, který nechodí doma v botách určených na ven. Přesto je mnoho těch, kteří přijali obyčej běžný v zemích na západ od nás, a nezouvají se. Jestliže nám nevadí, že jsme celý den v jedněch botách, uzavřených, často nepohodlných, že nohám neulevíme ani na chvíli, a nechceme se přezouvat, existuje ve své podstatě jednoduchý návod, jak mít doma relativně čisto i bez přezůvek.

Otřít nožku o rohožku nestačí

Jak to tedy ale ti lidé, kteří se nepřezouvají, dělají, že mají doma i tak čisto? Zdánlivě jednoduše – potřebují k tomu kvalitní rohože. Ovšem chce to dodržovat systém. Funkce rohožky je všeobecně známá, je obvykle první věcí, na níž nám u vchodových dveří spočine oko. Rohožky mohou mít rozmanité tvary, velikost i design, a pravdou je, že při výběru preferujeme na prvním místě spíše vzhled než funkčnost a kvalitu provedení. Ovšem vybrat právě tu správnou, která bude čistit boty co nejlépe, je tak trochu věda. A současně platí, že není rohožka jako rohožka, a jestliže chceme mít podrážky jako sklo, potřebujeme jich hned několik. Hlavním měřítkem při výběru by měl být materiál, povrchová struktura a délka. Otření nožky o rohožku se pak v případě, že se nechceme doma přezouvat, stává každodenním, několikrát opakovaným malým rituálem.

Tři očistné etapy

Vlastní „očistný“ proces by měl sestávat ze dvou až tří fází. První v pořadí je hrubá, takzvaná samočisticí rohož, již tvoří hliníkové nebo mosazné pásky s připevněnými pryžovými profilovými pásy. Ty pod vahou člověka pruží, a zbaví tak podrážky kamenů, bláta a písku. Platí, že čím více kroků po ní ujdeme, tím větší množství špíny a nečistot na ní zůstane. Tento typ rohoží je položen vždy v úrovni podlahy, pokud to z nějakého důvodu není možné, musí být taková rohož opatřena náběhovými rámy z hliníku, které nejen zpevní její umístění, ale zajistí také například bezbariérový přístup pro osoby se zhoršenou pohyblivostí a podobně. Údržba těchto čisticích pásů je jednoduchá – svinou se a smetí a nečistota se zamete, případně se místo vysaje či opláchne proudem vody. Jsou určeny především pro venkovní prostranství, ale nesmí po nich přejíždět auta. Za hrubou rohoží je položena druhá, která povrchem i vzhledem připomíná technický koberec. Čisticím mechanismem jsou v tomto případě zatavené smyčky z umělých, například POP vláken, které odstraní jemné nečistoty. Tento typ rohoží je primárně určen pro vstupní interiérové prostory budov, jsou položeny na povrchu podlahy a po okrajích připevněny náběhovými lištami z důvodů bezpečnostních i kvůli snazšímu čištění. Nečistoty jsou vysávány, případně smyty vodou. Funkčnost si udržují asi po dobu pěti až šesti let, na velmi frekventovaných místech – ve stupních halách veřejných budov přibližně pouze dva roky, pak je nutné je vyměnit za nové.

Třetí, poslední čisticí etapa je nezbytná právě v případě, že se doma nechceme zouvat. Tyto „dočišťovací“ rohože se svou strukturou podobají kobercům, jejich povrch tvoří jemné štětinky ze syntetických, nejčastěji opět třeba POP vláken, v nichž se zachytí i nejnepatrnější nečistoty. I zde platí, že by taková rohož měla mít spíše větší rozměr. Jestliže použijeme celý systém rohoží o různé hrubosti, snížíme jistě náklady i čas, které budeme muset investovat do úklidu, a na zouvání můžeme, pokud o to opravdu stojíme, zapomenout. I když, vzhledem k čistotě chodníků ve městech, bychom možná měli i při sebelepší kvalitě rohoží u přezouvání zůstat, a to především v případě, že máme doma malé děti.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz