Stalo se již tradicí, že specialisté značky Dulux ve spojení s mezinárodní skupinou kreativců volí po důkladné analýze barevné trendy pro následující rok. Slavnostní odhalení Barvy roku 2012 a uvedení publikace Colour Futures 2012, zaměřené na trendy v barvách, proběhlo u příležitosti vernisáže výstavy Colour Passion v pražské Výstavní síni Mánes od 3. září do 2. října. Představení barevných trendů se v České republice uskutečnilo již potřetí.

Barvy plné optimismu a energie

Po loňském „ocenění hodnot“, které bylo hlavním motivem barevných trendů, se kreativní experti rozhodli na toto téma navázat. Barevné trendy pro rok 2012 tak vychází z „možnosti“ nalezení nových myšlenek ve všem, co jsme v poslední době začali opětovně oceňovat. Tato koncepce nás podněcuje k tomu, abychom čerpali nové možnosti ze světa kolem nás. Zároveň také dodává odvahu kombinovat materiály a barvy novými, neočekávanými a přesvědčivými způsoby. Barevné trendy pro rok 2012 by měly být plné optimismu a energie, ve kterých se budou prolínat syté barevné tóny s jemnými tlumenými a pastelovými barvami.

Barvou roku 2012 se stala korálová červeň. Ta se vymyká svou živostí, přičemž z ní také vyzařuje výstřednost i serióznost zároveň. Červená má mnoho významů a vzbuzuje výrazné emoce. V Číně je to například barva štěstí, v Indii je spojována s manželskou pohodou a porozuměním. V mnoha západních společnostech je to barva vášně a síly. Nikoho nenechá chladným.

Barevné trendy pro rok 2012

Pro rok 2012 bylo na základě ústřední myšlenky také identifikováno pět klíčových trendů. Každý z nich se promítá v barevných paletách, ze kterých byla vybrána barva roku 2012.

Delikátní kombinace

Z barev této palety vyzařuje delikátnost. Prostota zde neznamená strohost, ale promyšlenou volbu materiálů a objektů pro dosažení dokonalé rovnováhy – klíčem ke všemu je vyváženost. Barevná paleta se soustředí na chladné elegantní a neutrální odstíny, luxusní teplé odstíny barvy velbloudí srsti, červený korál a tělovou růžovou.

Vodové odstíny

Barevná paleta na toto téma je inspirována principem fotosyntézy. Vodové odstíny zelené, dešťové mraky, světlé pastelové tóny a neutrální barvy vytvářejí náladu kontrastující s temnou hlínou a jasnými barvami květů.

Životní příběh v pastelových barvách

Tato barevná paleta je reakcí na podobu blogů a sociálních médií a bizarnosti, je výsledkem subjektivního vkusu a zálib jednotlivých tvůrců. Je to rovněž dokonalá paleta: vyvážená, hřejivá a okouzlující, ale nikoli příliš nostalgická. Jsou v ní náznaky sulfátového papíru a lepenky a mnoho veselých, a přesto vyzrálých pastelových barev.

Rozličné světy plné kontrastů

Barevná paleta zvolená pro toto téma vyjadřuje extrémy. Přechází od snového a surrealistického světa do hmotného a velmi reálného. Svěží sametové jasné modři, zeleně a červeně jsou postaveny do kontrastu s éterickými a průsvitnými pastelovými odstíny.

Znovuobjevení hrdinové

Tato barevná paleta je inspirována střízlivými vlastnostmi našeho industriálního dědictví s maskulinní estetikou, která je vždy provázela. Denimová modř, neutrální industriální tóny, odstíny rezavého kovu, zeleň šicích strojů, signální jasné zabarvení kabelů, kovových dveří a potrubí a v neposlední řadě šeď motorů a betonu.

TIP REDAKCE Černá barva se sice nestala barvou roku 2012, ale i tak se v interiéru může objevit. Jak ji použít, poradí v listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada ing. arch. Veronika Haroldová. Časopis je v prodeji od 18. října.