Největší bytový projekt po listopadu 1989 zahájila rokycanská radnice, která nyní eviduje přes 300 žádostí o bydlení. Už na podzim předá občanům 80 bytů, jež vznikají přestavbou dvou bývalých kasárenských ubytoven. Dalších 40 město dokončí s přispěním státu o rok později. Řekl starosta patnáctitisícového města Jan Baloun.

"Jedná se většinou o malé byty 1+1 a 2+1," dodal. V obou projektech počítá radnice s desetinou bytů pro invalidní občany. Na prvních 80 bytů získala státní dotaci 42 milionů korun, na dalších 40 bytů má zatím přislíbeno 15 milionů.

O dotaci požádá také na 24 bytů s pečovatelskou službou. "Zbytek financujeme z vlastních zdrojů, které jsme získali prodejem akcií, bytů ve starých domech a budov v kasárnách," uvedl Baloun. Podle místostarosty Jaroslava Mráze vychází cena bytu v průměru na jeden milion korun.

"Dále jsme vypsali výběrové řízení na výstavbu 12 bytů v proluce u hotelu Bílý lev na Malém náměstí," dodal starosta. Půjde o první projekt v Rokycanech organizovaný soukromým developerem.

Radnice dále eviduje zájem soukromého investora, který by ze svého postavil desítky nájemních bytů na městských pozemcích. Podle starosty má město volné pozemky pod vodojemem na sídlišti Pod Čilinou, na investora radnice vypíše výběrové řízení.

V loňském roce postavily Rokycany 14 nájemních bytů v Růžičkově ulici. -čtk-