Například Hypoteční banka oznámila, že objem hypoték na tyto nemovitosti za první letošní pololetí vzrostl o zhruba polovinu. Jejich počet se zvýšil o pětinu. Píšou to dnešní Lidové noviny. Nárůst potvrzují i další banky.

"V letošním prvním pololetí jsme na rekreační objekty poskytli úvěry v celkovém objemu 28,5 milionu korun. Loni to bylo pouze 5,8 milionu, meziroční nárůst tedy činí téměř 400 procent," uvedl mluvčí Raiffeisenbanky Tomáš Kofroň. Průměrná hypotéka na rekreační objekt se podle něj pohybuje kolem 800.000 korun.

"Přesný nárůst hypotéky na tyto účely sice nesledujeme, ale můžeme potvrdit, že lidé si na chaty a chalupy berou půjčky stále častěji," konstatovala mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková.

S rostoucím zájmem o chaty a chalupy se setkávají i realitní kanceláře. "Nejžádanější lokality jsou v horských oblastech i v jižních Čechách," uvedl ředitel realitní kanceláře AAA byty Petr Illetška.

Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka má nárůst zájmu o chaty a chalupy několik příčin. "Z těch ekonomických je důležitý růst reálných příjmů a zároveň dostupnost hypoték," soudí. Roli podle něj hraje i fakt, že v Česku je tradice chataření silně zakořeněná. Svůj vliv má i rostoucí koncentrace populace ve městech a snaha kompenzovat život ve městě víkendovými výjezdy na chatu.

Sociolog Jaroslav Jůra vysvětluje rostoucí zájem o nákup chat a chalup i tím, že Česká republika je stabilizovaná a lidé se nebojí utrácet a zadlužovat se.

Zdroj: ČTK