Aby nám zahrada kvetla celý rok, je třeba do ní vysadit stromy, keře, rostliny a květiny, která budou kvést i v zimním ročním období. Níže se můžete inspirovat výběrem květin, které vám ozdobí zahradu i v období, kdy ostatní rostliny nekvetou.

1. Lískovníček chudokvětý

Drobná kvítka lískovníčku jsou světle žlutá jako jarní petrklíče a vyrůstají v převislých květenstvích, podle počasí, od března do dubna. Jsou velmi aromatické, voní po sladkých mandlích a nevadí jim slabý mráz a sníh.

2. Zimokvět časný

Zimokvět časný vás potěší svými jedinečnými, zvonkovitými květy, které připomínají orchidej. Už od ledna do března vás potěší krásnými květy žluté barvy. Má vejčité, oválné listy, které jsou na povrchu lesklé. Plody jsou jedovaté, v našich podmínkách dozrávají v létě, pokud je velmi teplé počasí. Dorůstá do výšky 3 metrů.

3. Jasmín nahokvětý

Tento opadavý keř kvete ještě před olistěním žlutými květy. Doba květu je přibližně od prosince do března. Větvičky má hranaté, zelené a na nich vstřícné trojčetné listy. Mívá problémy s namrzáním, takže je vhodné mu poskytnout zimní ochranu minimálně kořenů a vysazovat ho do chráněnějších poloh. Po namrznutí velmi dobře obráží.

4. Meruňka japonská

Meruňka japonská je atraktivní strom, který v jarním období potěší nejen vaše oči, ale už z dálky přitáhne pohledy všech kolemjdoucích. Začíná kvést už brzy na jaře, a to v měsících březen a duben. Kvete nápadnými květy sytě tmavě růžové barvy, které vyrůstají na dřevě. Jejich příjemnou a sladkou vůni šířící se vaší zahradou ucítíte na několik metrů.

5. Vřesovec pleťový

Vřesovec pleťový má tmavě zelené listy na tenkých větvičkách a během celého roku neopadavé. Vřesovec pleťový ale dělají zajímavým především zvonkovité květy, které nabízejí mix barev. Květy jsou uspořádány v bohatých klasech na konci větviček a těšit se z nich můžete od prosince do dubna.

Zdroj: ireceptar.cz, thespruce.com