Nejuniverzálnější bylinka je tužebník jilmový, přezdívaný přírodní aspirin. Roste hojně a můžete si ho i sami nasbírat. Užitečné jsou i truskavec, celík zlatobýl, bříza nebo jehlice trnitá. Perfektní na bolest kloubů jsou i tradiční rostlinky. Řeč je o jitroceli, bezu, kostivalu nebo třeba kaštanech.

Kaštanová mast je hotový zázrak

Postačí vám 15 kaštanů a francovka. Nastrouhejte je najemno a zalijte. Celou tinkturu nechte alespoň měsíc odležet, aby byl výluh opravdu silný. 2x denně nanášejte na bolavá místa. Podobný nálev se dá udělat i z bezu. Bylinky obecně můžete popíjet jako čaj.

Můžete ale také udělat mast z oleje a kaštanových listů. Opět naložte listy do oleje a nechte jeden den louhovat. Pak olej i s kaštanovými listy zahřejte (nevařte, nesmažte!) a listy pomalu zhnědnou. Až tak udělají, opět nechte zchladnout, vyndejte listy a před upotřebením vždy olejíček protřepejte.

Bolest kloubů značí komplexní problém

Zkuste upravit váš jídelníček tak, aby strava nepřekyselila organismus – to v praxi znamená vyřadit rafinovaný bílý cukr, omezit alkohol, bílou mouku a sůl. Naopak zařaďte hodně ovoce, zeleniny, ideální je ta bohatá na vlákninu, například brokolice, kořenová zelenina, kysané zelí, citrusy a banány. O něco méně účinné, ale stále užitečné mohou být v léčbě bolavých kloubů broskve, meruňky, ryby a špenát. Pomoci mohou i semínka – lněná, sezamová, slunečnicová.

Zdroj: https://hobby.instory.cz/, ireceptar.cz