V Česku se objevují architektonické návrhy, které patří do krajiny asi stejně, jako supermarket. Jsou ale lidé, kteří si uvědomují vztah člověka a jeho prostředí. Postavit tak prosklenou nebo zaizolovanou barevnou obludu s balustrádami v Rožnově pod Radhoštěm snad ani nikoho nenapadne.

Dobrý vkus pak je potřeba podpořit dobrým architektonickým návrhem a dobrým projektem. A když se dílo zadaří, tak třeba i nějakou tou cenou. My vás dnes vezmeme do jednoho srubu, který je postaven na beskydských stráních. A je tak kvalitní, že se dostal i do soutěže o nejlepší dřevostavbu v rámci stejnojmenného veletrhu.

srub v rožnově pod radhoštěm

Za tuhle krásnou dřevěnou krasavici může samozřejmě majitel, ale také architektonický ateliér A.J.A a architekt Aleš Jílek. Neméně (a možná více) chvály si pak zaslouží poctivá česká práce dodavatele – firmy Sruby Pacák.

Dům stojí na mírném svahu, a tak musela být základna zarovnána. Dům není podsklepený, takže základ domu tvoří piloty a základová deska obložená následně na viditelných místech kamenem. Zděná je pak také část garáže a vnitřního bazénu. Další části domu jsou pak postaveny z voňavého dřeva. Stěny jsou tvořeny masivními dřevěnými trámy 300/300 mm. Nad nimi pak je usazena opět na dřevěném a pohledovém krovu sedlová střecha valašského typu z bobrovek.

Dům je dvoupodlažní, přičemž hlavní část probíhá přes obě podlaží. Jde o centrální obytný prostor s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Energetická náročnost budovy třídy B ukazuje, že tradiční konstrukce se zateplenou střechou může bohatě uspět i v dnešních normativech.

Vytápěná je dvoukompresorovým tepelným čerpadlem, které má zdvojnásobenou plochu kolektorů (na 5000 m2 velkém pozemku si to může dovolit). V přízemí se topí přes podlahu, v podkroví pak klasickými litinovými radiátory.

Jelikož je dům na kopci a může se stát, že voda z vodovodního řádu nemá dostatečný tlak, kterým by se vytlačila až do domu, je na pozemku ještě sedmadvacet hluboká studna. Stejně tak je majitel zajištěn i v případě výpadku proudu – dům má vlastní generátor.

Se sesedáním se počítá i nepočítá

Takový dům má několik zvláštností. Dřevo se pohybuje. Dřevěná konstrukce se zatím sesedla o jedenadvacet centimetrů. Však také střecha s betonových tašek je těžká 150 tun. Ale s tím se počítá, takže dům má v loži speciální aretační šrouby, kterými se dům „srovnává“. O to se starají lidé z dodavatelské firmy Sruby Pacák.

Ti také řešili technický oříšek. „Tím, že je v obývacím prostoru konstrukce stropních trámů otevřená (stropní trámy v gelerii chybí ) a z důvodu nevhodné střešní konstrukce navržené statikem (sloupky a plné vazby podepírající středové vaznice jsou šikmé místo aby byly svislé ), docházelo k rozjíždění stavby o několik centimetrů,“ říká Pavel Pacák. „Stavba by sice nespadla, ale rozjíždění stěn bylo okem viditelné. Proto jsme za součinnosti statika a kováře provedli stažení stavby a zpevnění konstrukce střechy vodorovnými ocelovými táhly, které nahradily chybějící stropní (vazné) trámy.“