U nás je více roubenek

Zatímco roubenka (z hraněných trámů v rozích zadlabávaných do sebe) je v našich krajích po staletí doma, u kanadského srubu (z kulatiny spojované s přesahem v rozích) tomu tak není. Je to vidět z toho, že pokud stavbu z masivního dřeva někde nepovolí, je to většinou srub. Zatímco roubenku povolí, i proto že v sousedství jich pár stojí, a jsou třeba z 19. století. Nový srub z kulatiny se hůř začlení do svého sousedství ve vesnicích i horských osadách. Srub kolem sebe potřebuje nikoliv náves, ale přírodu, prostor, les.

Moderní, nebo tradiční vzhled?

U novostavby roubenky si je možné vybrat klasické stěny s mezerou anebo bez ní. Mezera je izolována a vyplněna různě: izolací je ovčí vlna, konopí, minerální vlna, navrch se dává stěrková omazávka nebo i tradiční hliněná mazanina jako u historických stavení. U stěn bez mezer trámy navazují těsně na sebe.

Přizpůsobí se lokalitě

Roubenka je přizpůsobivá okolí. Bere na sebe podobu moderního dřevěného domku, ale může napodobit i dvoubarevné staré roubenky. Ale umí ještě víc. Novostavba roubenky může připomínat typickými detaily typické domy v daném území: staré roubenky beskydské, krkonošské, šumavské... V chráněných přírodních územích a národních parcích je roubenka vyprojektovaná jako krajový typ, jehož vzhled i detaily navíc hlídají ochranáři: sklon střechy, umístění dveří, velikost a rozmístění oken. Pro člověka, který chce svůj dům co nejcitlivěji zasadit do konkrétního místa, to nemusí být žádné přehnané plnění pokynů, ale zajímavá spolupráce. A když ta se povede, výsledek bývá často skvostný.

Pokud přemýšlíte o dřevostavbě, o roubence či srubu, máme pro vás mnoho inspirace v našem speciálu o dřevostavbách. Pokud vám to stačit nebude, podívejte se do časopisu Dům&Zahrada, kde v čísle 10/2012 najdete velké téma o dřevostavbách s důrazem na sruby. Hodí se vůbec do české krajiny? Jaké mají výhody a nevýhody? To vše v časopisu Dům&Zahrada.