Roubování okurek může být zábavná zahrádkářská činnost, která vám přinese bohatší a zdravější úrodu. Tento proces spočívá ve spojení dvou různých rostlin – jedné pro kořenový systém a druhé pro nadzemní část. Tím vytvoříte rostlinu, která má výhody obou původních druhů. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Podívejte se, jak se dají roubovat okurky na tykve!

Zdroj: Youtube

Kdy začít roubovat okurky?

Právě nyní! Na jaře, když teploty začnou stoupat, je ideální doba pro roubování okurek. Doporučuje se začít v době, kdy okurky mají 3 až 4 pravé listy, což je zhruba 2-3 týdny po výsevu semen. Přesnější čas záleží na konkrétních klimatických podmínkách ve vaší oblasti.

Jak na roubování okurek?

Nejdříve si připravte podnož, která poskytne kořeny pro novou rostlinu. Můžete použít odolné a rychle rostoucí druhy okurek nebo jiné rostliny z čeledi tykvovitých, jako je dýně nebo meloun. Vyberte si podnož se 3 až 4 pravými listy. Na podnoži odstraňte vrchol s vrcholovým pupenem a listy, ale nechte asi 1,5 cm stonku nad posledním listovým článkem.

Připravte si štěp, který bude tvořit nadzemní část nové rostliny, tedy odrůdu okurky, kterou chcete pěstovat. Vyberte si štěp se 3 až 4 pravými listy. Na štěpu odstraňte spodní listy a kořeny, ale ponechte vrcholový pupen a dva horní listy.

Proveďte šikmý řez na stonku podnože a štěpu, aby co nejlépe přiléhaly. Připevněte štěp k podnoži pomocí speciálního klipu nebo pásky, která zajistí těsné přilnutí obou částí a podpoří hojení rány. Umístěte nově sestrojenou rostlinu do vlhkého prostředí (např. skleníku) a udržujte ji v teple asi 25 °C.

Po několika dnech zkontrolujte, zda se spoj mezi štěpem a podnoží zahojil a zda rostlina roste. Pokud ano, můžete ji přesadit do zahrady nebo truhlíku a začít se těšit na úrodu!

Na co se roubují rajčata?

Nejenom okurky se dají roubovat. Úspěchy sklidíte i s rajčaty. Ta se často roubují na podnože odolné vůči chorobám a škůdcům, jako jsou divoká rajčata nebo tykvovité rostliny, které poskytují silný kořenový systém. Tím získávají výhody, jako je lepší odolnost vůči stresu, vyšší výnos a zdravější plody.

Zdroj: johnnyseeds.com, pvamu.edu