Pokud máte zahradu s ovocnými stromy, můžete si díky roubování rozmnožit nebo posílit konkrétní odrůdu, aniž byste museli sázet nový strom. A do roubování se můžete pustit už v lednu. Právě v zimních měsících se totiž odebírají rouby, které ještě nezačaly pučet, a nepřipravily se tak o cenné látky, důležité k jejich rychlému a trvalému uchycení na nových hostitelských rostlinách.

Rouby se odebírají vždy z jižní strany koruny stromu. Alespoň dvě až tři zdravá očka jsou podmínkou. Strom by neměl v předchozích letech trpět žádnými chorobami, ani být během minulé zimy poškozen (například okusem zvěře).

V zimě můžete roubovat téměř všechny druhy ovocných dřevin, jádroviny, peckoviny i bobuloviny. Aby při roubování na podnoži nezaschly kořeny, je možné je namočit do vody nebo gelového přípravku, který zabrání jejich zaschnutí.

Při roubování postupujte rychle. Nařežte si předem rouby i stahovací pásku na požadovanou délku. Doporučujeme také natrénovat řez. Díky tomu pak naroubovanou podnož můžete rychle vrátit do vlhkého písku. Při rychlém naroubování navíc nehrozí poškození kořenů. Používá se kopulace, plátování nebo roubování na kozí nožku.

Zdroj: Youtube

Kde uskladnit rouby do jara?

Ideální místo je takové, kde vám pozdní odrůdy jablek vydrží až do poloviny jara. Jedná se tedy například o chladnější sklep. Připravte si hlubší misku, květináč nebo kbelík, naplňte je vlhkým pískem (alespoň 3 cm) a rouby do něj zapíchejte. Vlhkost písku pravidelně kontrolujte a podle potřeby zavlažte.

Rouby můžete ponechat i venku. Samozřejmě ne na stromě, ale zapíchnuté ve zkypřené zemině u severní paty stromu. Tady zpravidla nepotřebují zavlažovat ani nic podobného. Až nastane jejich čas, jednoduše je z půdy vyjmete, ošetříte a použijete. Problémem bývají jen hlodavci. Právě ti čerstvými pupeny často nepohrdnou. Myslete tedy na dostatečnou ochranu větviček před jejich ostrými zoubky a pamatujte, že v bezpečí nejsou ani pod sněhem!

Poslední možností jsou šuplíky na zeleninu ve vaší lednici. Rouby uskladněte v neprodyšných sáčcích s pár kapkami vody a ponechte je jejich osudu. Sáčky se vyplatí namořit proti šedé hnilobě. Jen pozor, abyste na ně nepoložili nic těžkého (ideálně vůbec nic).

Zdroj: sazenicka.cz, izahradkar.cz