Než začnete se sekáním trávníku, odstraňte z něj všechny organické zbytky, které na trávník nepatří – mech, zetlelé listy, plevel (bodláky, pampelišky, cokoli, co na trávníku nechcete, rostliny jsou slabé, mají tenké kořeny a právě teď půjdou dobře vytáhnout ze země).

Začněte prořezáním

Vertikutace neboli prořezání trávníku je velmi důležitá, protože díky ní se protrhne plsť, která se vytváří na povrchu půdy. Ta zabraňuje, aby se do půdy k travním kořenům dostala voda, vzduch a živiny. Při vertikutaci se zároveň poruší travní kořínky, které se tak začnou více větvit. Prořezávání se provádí buď speciálními vertikutačními hráběmi s dlouhou násadou, nebo motorovým vertikutátorem, který má prořezávací hlavici s dlouhými noži. Důležité je prořezávat trávník, když je půda suchá. Narušenou plsť se suchým mechem potom jednoduše vyhrabete hráběmi.

Nezapomínejte na provzdušňování

Pokud trávník pravidelně neprovzdušňujete, začne zarůstat mechem a mohou se v něm vytvářet plochá místa bez porostu. Provzdušňování neboli aerifikace se opět provádí buď rycími vidlemi, či speciálními provzdušňovacími vidlicemi, pokud máte zatravněnou plochu malou. Pro velké travnaté plochy jsou určeny válce s jehlicemi nebo speciální aerifikátory. Některé vertikutátory mají kromě prořezávacích hlavic i tyto provzdušňovací nástavce, a jsou tedy univerzální.

Při provzdušňování dochází k tomu, že jehlice do trávníku vyryjí hustou síť děr o hloubce asi 10 cm a vyrytý materiál vyhazují na povrch. Je dobré tyto otvory zasypat. Ideální je, použijete-li písek, protože ten i po zakrytí otvorů do nich vpouští vzduch a vodu, a tedy i potřebné živiny.

Po prořezání a provzdušnění často trávník vypadá velmi neutěšeně, ale ničeho se nelekejte. Je to jen dočasný stav. Už za několik týdnů uvidíte, jak z trávníku raší nové a zdravé výhony. Kořínky budou pevnější a více rozvětvené.

A nakonec hnojení

Máte-li za sebou prořezání a provzdušnění trávníku, je na řadě hnojení. Trávník potřebuje dostatek dusíku, ale i dalších živin, aby byl pěkně hustý a sytě zelený. Pokud má tráva dostatek živin, dokáže také lépe odolávat plevelu a mechu, který pak na trávníku nemá dost prostoru pro svůj růst. Trávník hnojte pravidelně, na trhu můžete koupit kapalná hnojiva, která se přidávají do zálivky, nebo granulovaná hnojiva, která se sypou přímo na plochu. Dbejte však na tři věci:

  1. Nehnojte trávník při slunečném počasí, protože hnojivo v kombinaci se slunečními paprsky by trávu popálilo. Počkejte, až bude zataženo nebo aspoň pod mrakem.
  2. Hnojivo je potřeba rozsypat nebo rozlít rovnoměrně, jinak vám v travnatém porostu budou vznikat místa, kde poroste slabá a málo vyživená tráva.
  3. Po každém hnojení je nezbytná důkladná zálivka.

První hnojení je třeba provádět teď na jaře, druhé přibližně v květnu až červnu. Pokud chcete mít opravdu co nejlepší trávník, třetí hnojení můžete provést ještě v srpnu, ale tam už je vhodné, aby hlavní složku hnojiva netvořil dusík, nýbrž draslík, který pomáhá trávníku udržet si mrazuvzdornost.