O koncesionářských poplatcích si můžete přečíst v zákoně o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů č. 348/2005 Sb. Z těchto peněz jsou financována veřejnoprávní média, tedy Český rozhlas a Česká televize.

Za co se platí rozhlasový poplatek? Rozhlasový poplatek se týká všech lidí, kteří vlastní televizní nebo rádiový přijímač. Poplatek se vztahuje i na televize, protože se i jejich prostřednictvím šíří vysílání Českého rozhlasu. Podmínkou však je, aby byly přijímače technicky způsobilé.

K tomu, aby se osoba stala poplatníkem, stačí, když bude mít televizi či rádio pouze doma. A to i v případě, že tato zařízení jen vlastníte, ale nepoužíváte. Poplatek hradí ten, v jehož domácnosti se přijímač nachází, přestože může být majitelem jiná osoba. To znamená, že v pronájmu platí za televizi a rádio nájemníci, i když je v nemovitosti televize, kterou vlastní majitel bytu.

Poplatku nepodléhají mobilní telefony.

Kolik zaplatíte za televizi a rozhlas?

Rozhlasový poplatek činí 45 Kč měsíčně, televizní poplatek je ve výši 135 Kč měsíčně. Nezáleží na tom, kolik přijímačů fyzická osoba vlastní, vždy platí jen za jeden přijímač. Nic neplatí ani fyzická osoba žijící v domácnosti s osobou, která poplatek již hradí. Fyzická osoba, která podniká, platí ještě poplatek za každý přijímač, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním. Právnické osoby platí poplatek za každý přijímač, který vlastní.

Jak se poplatky hradí?

Poplatky za televizi a rozhlas se platí měsíčně, splatné jsou nejpozději do 15. dne každého kalendářního měsíce. Fyzické osoby, které podnikají, nebo právnické osoby platí čtvrtletně.

Kdo platit nemusí?

Poplatek nemusí platit školy, držitelé licence k rozhlasovému a televiznímu vysílání a některé další instituce. Dále pak osvobozené osoby, které trpí úplnou nebo praktickou slepotou očí nebo oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou. Poplatek neplatí ani jednotlivci, jejichž čistý příjem je za uplynulé kalendářní čtvrtletí nižší než 2,15násobek životního minima. A domácnost, kde je součet čistých příjmů všech členů nižší než 2,15násobek životního minima.

Pokud poplatník poplatky nezaplatí, musí zaplatit dlužnou částku a k tomu přirážku podle toho, kterému médiu dlužil. U Českého rozhlasu je to 5000 Kč a u České televize 10 000 Kč.

Zdroj: finance.cz, penize.cz