Rozinky jsou známy od dávnověku stejně jako další sušené ovoce. Plody někde někdo zapomněl a už to bylo. S rozvojem obchodních cest se dostávaly sušené hrozny i do severnějších částí Evropy, tam, kde nebyly pro pěstování vinné révy klimatické podmínky. Bývaly vzácné, protože byly drahé. Rampepurda, služebná z dětského románu Bylo nás pět, musela při jejich přebírání zpívat. To aby si žádnou nemohla strčit do pusy a nepozorovaně sníst. Dnes je k dostání mnoho druhů rozinek a můžeme si je sypat do pusy třeba po hrstech. Jsou vynikající i proto, že jejich nákup nás už nezruinuje.

Rozinky různých barev a druhů

Na výrobu rozinek se používají speciální odrůdy vinné révy, některé jsou s pecičkami, většina bez. Druhy rozinek dostaly původně jména podlé různých míst, kde se pěstovaly. Korintky pocházejí z Řecka, jsou velmi drobné a mají ostřejší chuť. O něco větší jsou sultánky, jejich domov je tamtéž. Výrobou rozinek je proslulá také Malaga, kde se vyrábějí rozinky velké, sice s peckami, zato ty opravdu malažské mají lehce muškátovou vůni. A konečně jsou tu zlatavé rozinky ze Smyrny, respektive Izmiru, v nichž převládá ovocná chuť, protože mají nižší obsah cukru.

Zlaté, nebo temné

Rozinky jsou dnes hezky tvarované do jednotlivých svrasklých kuliček a není třeba je přebírat. Suší se průmyslově, a aby se jednotlivá zrnka vína neslepovala, svlažují se palmovým olejem. Rozinky, které mají krásnou zlatou barvu, se před sušením síří. Klasické metody sušení jsou různé. Suší se na slunci nebo ve větru, rozprostřené nebo zavěšené. Původně se do naší kuchyně dostaly pod názvem rozinky. Základ slova je ve francouzštině – raisins secs – neboli suché hrozny. Ale protože se ví, že pocházejí z hroznů, říká se jim také hrozinky. Pravidla pravopisu dovolují obojí.

Kam s nimi

Snad každá česká kuchařka dává rozinky ráda do vánoček a nejrůznějšího pečiva. To dobře známe. Svoje použití mají i v některých slaných kombinacích. Rozinky jsou oblíbené do sladkých omáček na maso – na vařený jazyk, na kapra. Kolem Středozemního moře se s oblibou přidávají do rýže.