V čem pěstovat muškáty?

Muškáty méně známé pod výrazem pelargonie jsou oblíbené a široce dostupné okrasné květiny. O tom, kde všude je můžete sehnat a za kolik, jsme psali v článku minulý týden.

Když už máte doma ty správné muškáty, vyvstane otázka, v čem je budete pěstovat. Nejjednodušším řešením jsou samozavlažovací truhlíky, které se vám v letních měsících postarají o pravidelný přísun vody. Další možností jsou běžné truhlíky nebo květináče.

Muškátům se daří v samozavlažovacích truhlících

Samozavlažovací truhlíky jsou mezi zahradníky oblíbené a dnes už také velmi rozšířené, tím pádem nejsou cenově nedostupné. Slušné kousky v různých barvách od bílé přes hnědou až po černou najdete už za 149 Kč. Jejich velkou výhodou je, že dokáží samy regulovat teplotu substrátu, čímž efektivně brání případnému poškození kořenů a postupnému uhynutí rostliny. Navíc muškáty v těchto truhlících nepotřebují drenáž.

Do truhlíku o délce šedesát centimetrů se v případě větších druhů muškátů pohodlně vejdou tři kusy. U menších pak čtyři až pět kousků.

Kam muškáty umístit?

Většina pelargonií má ráda slunečná místa. Velké části z nich se tak bude nejlépe dařit na balkoně na přímém slunci a v dostatečném teple. V případě vyšších teplot je ale vhodné zajistit nižší teplotu substrátu. Jak jsme psali výše, pokud máte samozavlažovací truhlík, nemusíte se o tuto záležitost starat.

V případě pelargonií štítnatých (převislých) je vhodné zvolit místo v závětří. Déšť pak hůře snáší velkokvěté.

Vhodné substráty a hnojiva

V neposlední řadě doporučujeme zvolit při pěstování muškátů vhodný substrát. Dobře poslouží ten určený pro kvetoucí balkonové rostliny. Obecně by měl být výživný a obsahovat mikročástice, takže poslouží i vlastní, smíchaný z kompostu. Existuje také celá řada substrátů určených přímo pro pelargonie, ty seženete v balení po dvaceti, padesáti či sedmdesáti pěti litrech.

Muškáty rostou rychle, je tak nutné je pravidelně přihnojovat od výsadby až po rozrost rostliny. Jinými slovy je potřeba na přihnojování myslet po celou sezonu. Využít můžete hnojiva pro kvetoucí balkonové rostliny, a to krystalická či tekutá. Opět lze narazit v kamenných obchodech i na internetu na hnojiva speciálně určená pro pelargonie.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, receptyprimanapadu.cz, primanapady.cz, zahradnickakucharka.cz