Nože na zeleninu jsou menší, pevné, musejí mít pohodlně uchopitelnou násadu; jejich velikost je individuální; například při krájení cibule někdo sáhne po menším noži, jinému vyhovuje nůž masivnější. Středně velkými noži krájíme rajčata, okurky, menším špičatým nožíkem loupeme vařené brambory. Nože na maso a ryby Jsou to největší nože v kuchyňské zásuvce - velmi ostré, někdy s oválnou špicí, někdy s polovinou ostří zubatou. Pamatujeme si, že zcela nerozmražené maso a ryby se krájejí snadněji, čím měkčí maso je, tím ostřejší nůž potřebujeme. Čerstvé maso před krájením na porce alespoň necháme důkladně vychladit. Sýry jsou různé a nože na ně také Samostatnou kapitolou jsou nože na sýry, kterých se vyrábí velmi široká škála. Některé vypadají spíš jako něco mezi škrabkou a nožem a často mají na špičce malou vidlici na napichování ukrojených sýrových porcí. Existují různé plátkovače na tvrdé sýry – je to většinou zahnutý nůž, jehož konstrukce dovoluje se o tvrdý sýr dobře opřít a rukojeť nám přitom zůstává výš než čepel zakousnutá do sýru. Jiný nástroj na tvrdý sýr je nudličkovač neboli hoblík (struhadélko na rukojeti, které strouhá sýr na dlouhé jemné nudličky). Při krájení extrémně tvrdého parmezánu musíme vynaložit hodně síly a tak nůž na něj připomíná něco mezi skalpelem a halapartnou. Zrající sýry mají tendenci se při krájení slepovat, čemuž ale dobře zabraňují kulaté nebo podlouhlé otvory v čepeli speciálních nožů na poloměkké sýry. Na poloměkké sýry používáme také plátkovač s okénkem uprostřed, odkud nám vypadávají při tahu po bochníku sýra úhledné plátky. Tavené sýry roztíráme širokými neostrými noži se silnou rukojetí. Nože na moučníky To jsou nejdelší nože v naší kuchyni; mívají kolem 25 centimetrů dlouhé ostří a slouží většinou k podélnému rozřezávání dortů a jiných velkých moučníků. Jsou z tenké oceli, aby dortové korpusy řezaly přesně a ostře a ploché varhánkovité zoubky zajišťují, aby nůž piškotem procházel bez drobení. Nůž musí rovnoměrně rozříznout poměrně tenký piškot na dva kruhy, které se mažou džemem nebo krémem a opět se spojí. Dokonalý Sachr dort by se bez precizního dlouhého nože neobešel. Tyto nože někdy pro svou délku potřebují speciální zásuvku. Dort či bábovka se posléze krájejí na jednotlivé porce už jiným, kratším nožem a na talířky se kladou lopatkou na dorty. Nože na pečivo jsou tenké a mají drobné zoubky, opět aby krájely přesně a nedrobily. Někdo ovšem neukrojí krajíc chleba jinak než na elektrickém kráječi a nůž pak používá jenom na mazání. Nůž na mazání pečiva máslem a džemem by neměl být jídelní nůž od slavnostního servisu, zejména je-li kombinovaný s porcelánovým nebo dřevěným držátkem. Tyto nože jsou konstruovány na krájení ostřím a ne na tlak na jejich plochu – časem bychom je mohli vyviklat z držátka. Správný nůž na mazání a roztírání má širokou silnější střenku a delší rukojeť. -ag-