Rozmarýn, latinským názvem Rosmarinus officinalis, je trvalka dorůstající do výšky i rozpětí až 1 metru. Kvete bledě modrými květy, které se objevují od jara do začátku léta a někdy pak znovu i začátkem podzimu. Tmavozelené jehlicovité listy jsou velmi aromatické.

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn je skutečným životabudičem. Posiluje srdce a krevní oběh, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje mozek, čímž přispívá k dobré koncentraci a jasné mysli. Rovněž podporuje činnost jater, žlučníku a trávicí soustavy, pomáhá léčit dnu, revmatismus, ledvinové koliky, má i účinky antiparazitální a zvyšuje krevní tlak. Tato léčivka je i velmi zajímavým afrodiziakem. V kosmetice ji můžeme použít proti celulitidě a svědčí mastné, nečisté a unavené pleti.

ČTĚTE TAKÉ:

Rozmarýnové víno působí jako životabudič

Dvě lžíce čerstvých listů přelijeme 1 litrem kvalitního červeného vína a necháme 5-7 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout dvakrát denně pořádně protřepat. Užíváme štamprli denně, nejlépe ráno. Tento prostředek je výborný na povzbuzení organismu, dále zvyšuje krevní tlak, prokrvuje mozek. Neměl by se však užívat dlouhodobě, ideální doba je 4-6 týdnů.

Rozmarýnové víno s kořením je opravdový elixír mládí

Tento posilující nápoj je vynikající zejména pro workoholiky a seniory. Víno užíváme po stopce nejlépe nalačno po dobu 5 týdnů. Připravíme si ho tak, že smícháme 1 díl natě rozmarýnu, yzopu a květu hlohu. Bylinkami naplníme sklenici se širokým hrdlem asi do 1/3 objemu. Dále můžeme přidat několik hřebíčků, kousek skořice, 2 badyány. Sklenici dolijeme kvalitním červeným vínem a necháme 14 dní na teplém místě macerovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepat. Po uplynutí této doby přecedíme, můžeme ještě jemně přisladit medem a uložíme v chladnu.

Rozmarýn v kuchyni

Rozmarýn chutná pryskyřičnatě. Pro svoji vůni a chuť se tato bylinka hodí k okořenění masa. Dále neodmyslitelně patří do letních zeleninových mís k lilkům, cuketám, bramborám, rajčatům a luštěninám.

Rozmarýn v domácnosti

  • Větvičky rozmarýnu vhozené do krbu nebo zahradního ohniště krásně provoní celé okolí.
  • Rozmarýn není vhodný do místností určených k odpočinku, protože jeho vůně má silně nabuzující účinky. Lépe ho využijeme například v kuchyni a pracovně.
  • Usušenou snítku rozmarýnu můžeme vložit do šatníku, provoníme si tak oblečení a ještě ho ochráníme před nežádoucím hmyzem.
  • Rozmarýn ladí dobře s tymiánem a česnekem.
  • Dřevnatou větvičku rozmarýnu zbavíme lístků a použijeme ji místo špejle nebo grilovací jehly na špízy. Maso i zelenina tak získají výtečné aroma.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com