„Aktuálně máme hotovou novou střechu, zateplené podkroví a příčky v patře. Podle plánu bychom během následujících dvou měsíců měli provést v domě rozvody elektriky, vody, plynu. Následovat bude osazení kotle, topení a někdy na začátku jara nám k dokončení budou zbývat interiéry, opravit fasádu a na jaře pochopitelně zahrada,“ vypočítává na začátek našeho setkání na stavbě majitel. „Když zhodnotím dosavadní průběh stavby, tedy přibližně pět měsíců práce, pak máme v podstatě polovinu práce za sebou. Rekonstrukce probíhá víceméně podle našich představ, samozřejmě vždycky to může jít rychleji a lépe,“ dodává s klidem jeho žena.

V tomto dílu přizveme ke slovu také stavbyvedoucího a zaměříme se na několik technických rad a doporučení, která s touto rekonstrukcí vyvstala.

Vytápění, energie a další provozní náklady

Pečlivě zvažte, jakým způsobem budete stavbu využívat. V tomto případě půjde převážně o víkendové, tedy nikoliv celoroční bydlení. Tomu odpovídá i rozhodnutí nezateplovat fasádu, nepoužívat solární panely nebo tepelné čerpadlo. Těmto rozhodnutím předcházel jednoduchý audit, který si majitelé s realizační firmou vypracovali. Rozhodnutí nezateplovat vyplynulo právě z tohoto auditu.

Sekundární okruh – užitková voda

Protože na pozemku je studna se silným zdrojem vody, uvažovali majitelé také o sekundárním okruhu vody (na splachování, závlahu zahrady…). Nakonec ale náklady převážily nad potencionální úsporou. Pokud tedy máte vlastní zdroj vody, zvažte, zda ho lze využít i takto. Při rostoucích cenách energií i vody tato úvaha není vůbec od věci.

Zabezpečení domu

Této kapitole se budeme podrobně věnovat v některém z dalších dílů. „Protože nyní se v celém domě připravují rozvody, je třeba myslet i na rozvody („husí krky“) i pro tyto slaboproudé rozvody. Totéž platí pro internet a další komunikační sítě,“ říká k tomu stavbyvedoucí nad právě přivezenými komponenty pro elektroinstalace.

Koordinace, koordinace, koordinace

V duchu tradičního motta učit se, učit se, učit se… je poslední radou tohoto dílu našeho seriálu hlavní, ale velmi důležitá rada: dbejte na dobrou koordinaci všech řemesel, subdodávek. Vyplatí se najmout zkušený technický dozor, někoho, kdo za vás bude hlídat, aby jedna práce navazovala na druhou, aby rozpočty odpovídaly tomu, co vám dodavatelé předložili v cenové nabídce. „V našem případě se daří toto zatím naplnit, máme skvělou stavební firmu, kterou vlastní můj dobrý kamarád, takže ceny, termíny i kvalita jsou zatím v pořádku,“ říká na závěr majitel domu.