Je rychle po ruce, dobře se drží, dokáže pracovat svisle (halenka na ramínku) a mnohdy i vodorovně. Na rozdíl od žehličky nepotřebuje prkno ani stůl. A ještě ho kamkoliv snadno převezete. Řeč je o ručním napařovači, který se hodí snad do každé domácnosti.

Chcete vědět, jaký je rozdíl mezi párou, mlhou a mrakem a ještě něco navíc?

Zdroj: Youtube

Srovnejme je

Když nechcete kvůli několika kusům prádla vytahovat žehličku, sáhněte po ručním napařovači. Díky páře vyrovná textilie zavěšené na ramínku nebo položené třeba na podložce na posteli, tím šetří váš čas. Na oděvy netlačí, použít ho lze i na jemné tkaniny, které byste třeba ani nezkoušeli žehlit. Kdežto žehlička pracuje pomocí tlaku a tepla, u parních spotřebičů se rovněž přidává síla páry.

Jak ho vybrat

V obchodech najdete základní modely ručních napařovačů i ty sofistikovanější. Pokud s ním plánujete pracovat častěji, potěžkejte ho v ruce. Napařovač vážící kolem kilogramu je v pohodě, ale neplatí to pro všechny přístroje na trhu. Všímejte si příkonu a parního výkonu a ještě drobných, leč užitečných vychytávek. Všechny moderní přístroje vyrovnávají textil, rovněž fungují jako „dezinfekční četa“. Nejen na prádlo a textil, ale také třeba na plyšové hračky, záclony či na likvidaci choroboplodných zárodků z pelíšků pro psa či kočku.

Příkon a výkon

Příkon se uvádí ve wattech a naznačuje množství spotřebované energie, rychlost připravenosti k práci a samotný výkon napařovače. Orientačně lze říci, že napařovače asi pod 1500 wattů se hodí zejména na oblečení a jemný textil. Kdežto přístroje s příkonem nad 1500 wattů se stávají více univerzálními, zvládnou i závěsy a někdy také více vrstev tkaniny najednou.

Parní příkon se pohybuje obvykle mezi 20 až 30 gramy páry za minutu. Zajímavá je také funkce parního rázu, kterou určitě znáte u napařovacích žehliček. Nebo u parních stanic neboli parních generátorů, označují se i jako systémové žehličky. Jde o jednorázové uvolnění většího množství páry. A čím více páry, tím snazší narovnání textilií.

Jeden detail za druhým

Celá řada ručních napařovačů dokáže pracovat vertikálně i horizontálně. Většinou jsou připravené k práci rychle, orientačně 30 až 45 vteřin po zapnutí. Samozřejmě do nich musíte přidat vodu (vyjímatelná nádržka na vodu je lepší). A pokud chcete narovnávat více kusů, budete vodu po pár minutách dolévat. Najdete přístroje se stacionární hlavicí, u jiných můžou rotovat, což je praktičtější. Hlavice mívají oválný tvar, ale při troše snahy objevíte i ty se špičkou. S ní snáze vyrovnáte okolí knoflíků nebo límce košil a halenek. Změřte si délku přívodního kabelu - stačí, když budete dávat do parády dlouhé plesové šaty nebo závěsy?

A co ještě

U některých ručních napařovačů lze regulovat intenzitu páry nebo přidat provonění tkanin. Šikovná je rovněž funkce ionizace. Automatické vypnutí i automatické čištění a odvápnění přístroje se rovněž hodí. Ještě si všímejte doplňkové výbavy. Může jít o kartáče na větší žmolky nebo zvířecí chlupy, nástavec na puky a silnější tkaniny, případně o praktickou podložku pro práci „vleže“.

Nahradí napařovač žehličku?

Kdo žehlí jednou za uherský rok, tomu výkonný ruční napařovač dokáže nahradit žehličku. Ale pokud je vás doma více a žehlíte pravidelně, kupte si ho jako dalšího pomocníka. Na rozdíl od jiných spotřebičů určitě nezůstane ležet na dně skříně.