Přichází na řadu opylování, které můžete zprostředkovat i vy. Prvním krokem je rozeznat samčí a samičí květy. Samčí květy jsou ty, které rostou vzpřímeně, uprostřed mají žlutý ocásek a bývají hodně otevřené. Samičí květy naopak rostou spíše dolů. Oba dva druhy květů najdete na jedné rostlině.

Jak tedy na to?

Můžete zvolit radikálnější, ale jistější způsob. Ulomíte květ samčí a jeho tyčinky lehce otřete do pestíků samičích květů.

Pokud nechcete být tak invazivní, vezměte si drobný štěteček a jemně s ním smeťte pyl z tyčinek. Štěteček poté přiložte do samičích květů. Případně stačí pyl pouze rozprášit v blízkosti samičích květů.

Proč najednou cukety neplodí a musíte si poradit sami?

Většinou právě proto, že na vaší zahradě není dostatek hmyzu. Cukety opylují včely a další opylovači. Některé sezóny můžou být obecně slabší a hmyzu je málo. Jindy může být problém zrovna ve vaší zahradě. Pokud chcete včelky na vaši zahradu nalákat, zkuste vysázet smetanku lékařskou, krokusy, vrby. V létě vám přítomnost hmyzu zajistí bylinky jako šalvěj, levandule, meduňka nebo třeba ovocné stromy.