Místo abyste sbírali drobky jeden po druhém, ruční vysavač je odstraní za pár vteřin. Stejně tak prach, vlasy, chlupy po mazlíčcích, prostě běžné nečistoty. Některé ruční vysavače zvládnou odstranit i rozlitou tekutinu. A můžou se hodit rovněž do auta.

Každý vysavač je slyšet, ale proti nejhlasitějším zvukům na světě jde o "slabý odvar", poslechněte si je:

Zdroj: Youtube

Nabijte je

Ruční vysavače s akumulátorem jsou nejobvyklejší - při úklidu nepřekáží šňůra. Za chvilku uklidíte kuchyňskou linku stejně jako koupelnu či následky hodování v posteli či na gauči. Převažující většina spotřebičů disponuje Li-Ion baterií. Na co ještě hledět? Na velikost a umístění nabíjecí stanice (některé lze instalovat na zeď, stačí vybrat místo, kde nepřekáží). A při častém používání také na indikátor stavu baterie.

Tři dva jedna… start!

Zajímejte se o dobu nabíjení a o čas, po který dokáže vysavač pracovat. Rozdíly mezi jednotlivými spotřebiči jsou opravdu velké. Můžou se nabíjet třeba pár hodin, půlden i déle. A fungovat asi od 8 až 10 až po zhruba 30 minut, byť i tady najdete výjimky v podobě 45 minut.

Podívejte se na naši recenzi tyčového vysavače kombinovaného s ručním:

Zdroj: VLM

Kdy se vyplatí kabel

Zpravidla pokud chcete vysavač do auta, užijete elektrospotřebič s kabelem pro zapojení do autozásuvky. Napájí se pomocí 12voltového adaptéru. Tento typ také obvykle disponuje kartáčovým a i štěrbinovým nástavcem (jeho úzká hubice dobře odstraní špínu zapadlou mezi sedačkami).

Vejdou se?

Objem nádobky na nečistoty se pohybuje asi od 0,3 až do 1 litru, pak špínu vysypete do koše (nepotřebujete náhradní sáčky). A i kdybyste ho použili vícekrát za den a museli nádobku vyprázdnit ještě podruhé, o nic nejde. Je to otázka vteřin.

Rovněž u ručního vysavače se uvádí, kolik váží. Pokud ho potřebujete používat občas, nemusíte váhu až tak řešit. Když budete vysavač držet v ruce pravidelně každý den a ne jednou, vyplatí se na ni zaměřit. A ještě lépe: vysavač si podržte několik minut v ruce. Jako optimální hmotnost se udává 1,5 kilogramu.

Místo hadru na podlahu

Všechny ruční pomocníci umí vysávat a některé dokážou také „vytřít“. Přesněji nasát vylitou vodu, polévku nebo limonádu z podlahy, případně z nábytku. Jste-li roztržití nebo máte doma malé děti, vyplatí se volit druhou variantu.

Něco navíc

  • Aku ruční vysavače se prodávají samostatně, ale i jako součást některých bezdrátových tyčových vysavačů.
  • U ručních vysavačů s kabelem si ověřte, zda vám dostačuje jeho délka.
  • Zajímejte se o typ a počet nástavců. Kartáčový a štěrbinový představují základ, ovšem může jich být více.
  • Existují dva typy výstupních filtrů: mikrofiltry a HEPA filtry. Některé filtry jsou omyvatelné.
  • Vychytávkou je UV-C sterilizační lampa. Zpravidla se používá na matrace a bytový textil k likvidaci roztočů a jiných nevítaných "hostů".

Co se většinou neřeší

Jde o malý spotřebič, jehož příkon se obvykle pohybuje v podobných hodnotách, jako mají tyčové až nutriční mixéry (asi od 500 do 900 W). Sací výkon se také uvádí ve wattech, tento údaj však u ručních vysavačů nenajdete vždycky. To už spíše najdete informaci, zda spotřebič nabízí volbu sacího výkonu (většinou je dvoustupňová).

Zdroj: Výběromat, Recenzer