Nejdříve si musíte ručníky dobře vybrat a pak se o ně náležitě postarat. Je to jednoduché, tak jdeme na to krok za krokem.

1. Materiály

Nejčastěji se používá bavlna, je pevná a jemná, odolná proti oděru a dobře saje vodu. Aktuálně hraje prim eco (bio) bavlna, při jejímž pěstování se půda nezatěžuje chemickými látkami. Pevný a odolný je také len, schne rychleji než bavlna. Zvýšit savost a omezit nepříjemné pachy pomáhá bambus, zpravidla se kombinuje s bavlnou a dalšími složkami. Například s vlákny z dřevěné celulózy, které jsou podobně hebké jako pravé hedvábí a netvrdnou ani po častém praní. Používá se rovněž syntetické mikrovlákno, které velmi dobře saje vodu.

2. Velikost a gramáž

Na běžné použití stačí ručník o rozměrech 50 x 100 cm, osuška má mít aspoň 70 x 140 cm (větší je vhodná pro návštěvu aquacenter), malé ručníky 30 x 50 cm poslouží hlavně pro návštěvy.
Ptejte se na gramáž, ideálně od 350 až 400 g/m² výše, která vyjadřuje hmotnost jednoho čtverečního metru tkaniny. Čím těžší ručník, tím měkčí a lépe saje, ale také déle schne.

3. Nadýchanost

Některé ručníky jsou už na první dotek tak jemné, až berou dech. Nadýchanost souvisí s délkou vláken a smyček i s přípravou příze (zakroucenější, utaženější příze je tužší). Nicméně krátké smyčky hustě posázené vedle sebe zase slibují masážní efekt.

4. Čtěte etiketu, kontrolujte švy

Základní údaje o použitých vláknech a doporučené údržbě najdete na etiketě produktu, více vysvětlí solidní prodejce. Kontrolujte také správně zapošité rohy a zda jsou vlákna začištěná (z ručníku netrčí nitě). Vidíte tu a tam vytržené smyčky? Tak ho vraťte do regálu a najděte si jiný.

5. Z obchodu do pračky

Nikdy nevíte, kde všude ručník ležel, kdo na něj sahal, takže před prvním použitím ho vyperte. Tím „probudíte" také jeho savost (tkanina v kontaktu s vodou se lidově řečeno zatáhne do sebe a zpevní) a zbavíte se nečistot z výroby.

6. Jak je prát

Někdo ručníky pere jednou týdně, jiný ještě později. Pokud je používáte denně, optimální je praní 2x týdně. Dnes už málokdo ručníky vyvařuje jako dříve. Abyste se zbavili bakterií, roztočů a jiných breberek, použijte program na 60 °C. Příliš nízká teplota praní je nedokáže zničit. Nepřehánějte to s pracími prostředky, nadměrné množství může ulpět na vláknech (zejména při kratší době máchání), což vede k tvrdnutí ručníku i blednutí barev. Perte je zvlášť, nemíchejte s ostatním prádlem, po vyndání z pračky je protřepte.

7. Proč nepoužívat aviváž

Protože lidově řečeno lepí vlákna k sobě, snižuje savost a nadýchanost. A také se pak na ručnících můžou tvořit žmolky.

8. A co sušení

Volně je rozvěste na sušák či šňůru nebo dejte do sušičky. Máme ověřeno, že i když používáte ručníky nějaký ten čas a nově si pořídíte sušičku, díky ní se obnoví ztracená načechranost. Určitě je nedávejte na topení, častý těsný kontakt s vysokou teplotou láme vlákna.

9. Žehličkové dilema

Obecně se žehlení ručníků příliš nedoporučuje, stlačuje jednotlivé smyčky. Co s tím, když máte doma malé děti nebo se často potýkáte s bakteriální infekcí? Pomůže například pračka s parním programem, kdy běžný prací cyklus ukončíte použitím dodatkového parního programu, který díky vysoké teplotě ručníky dezinfikuje.