Chcete se každý den cítit, jako byste byli na klidném venkově někde v Provence? Pak si můžete svoji kuchyň zařídit v rustikálním stylu. Myslíte si, že je nudný a zastaralý? Opak je pravdou – protože i rustikální bydlení může jít s dobou.

Zdroj: Youtube

Jaké materiály by neměly chybět v rustikální kuchyni

Rustikální bydlení si zamiluje každý milovník přírody. Kromě vyřezávaného a profilovaného dřeva by zde neměl chybět ani kámen. Plast nemá v rustikální kuchyni co dělat. Kromě klasických uzavřených skříněk byste se měli zaměřit také na otevřené police, na nichž vyniknou nejrůznější keramické hrníčky, mlýnky na kávu a další drobnosti.

Dřevo nemusí být dokonalé – nábytek může mít patinu, může být broušený, když bude působit staře a ošoupaně, bude to dobře. Spotřebiče jsou vhodnější vestavěné, aby nenarušovaly působení celého prostoru.

Za barvami do přírody

Rustikální kuchyně jsou vzdušné, otevřené, ale také útulné. Nejvíce se sem hodí světlé přírodní tóny. Vhodná je bílá, písková a béžová. Dále pak světlé odstíny žluté, zelené a modré. Tyto barvy můžete doplnit o fialovou, hnědou či zelenou. Pokud chcete, aby vaše kuchyň působila nejen útulně, ale i moderně, můžete vyzkoušet i výraznější barvy.

Doplňky jsou důležité

Kouzlo rustikální kuchyně je nutné dotvořit za pomoci vhodně zvolených doplňků. Kromě hrníčků a talířků byste se měli zaměřit také na květináče a vázy plné sušených i živých květů. Dobře budou vypadat také proutěné koše a ošatky. Dbejte na použití přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, měď a textil.

Zdroj: howdens.com, elledecor.com