Možná máte špatné zkušenosti ze školní jídelny, ale ohrnovat nos nad růžičkovou kapustou by byla škoda. Představuje opomíjenou zásobárnu dobře dostupných živin, rychle se připravuje a v kombinaci s aromatičtějšími surovinami vám stoprocentně zachutná.

3x pro

  • Je opravdu dobrým zdrojem živin v době, kdy toho moc čerstvého neroste. Například vitaminu C má asi tolik jako pomeranč, dále obsahuje vitaminy K, E, skupiny B. Také betakaroten. Ale i draslík, hořčík, železo a jiné minerály. Nabízí rovněž hodně vlákniny a velice solidní obsah bílkovin.
  • V obchodech vybírejte pevné a čerstvé růžičky, sytě zelené (unavené, pootevřené a nažloutlé nebrat). Doma odkrojte zbytky košťálků a z růžiček oloupejte svrchní lístky. Po omytí zpracujte.
  • Růžičková kapusta si žádá krátké tepelné úpravy, jinak z ní vznikne nelibě vonící „břečka“. Právě sirné aroma mnoho lidí od kapustiček odrazuje. Nicméně obsažené sirné sloučeniny svědčí tělu, jde o důležité antimikrobiální složky. Zkuste ji podusit nebo uvařit v páře, krátce glazovat, zprudka opéct nebo osmahnout.

Bramborové nočky s růžičkovou kapustou, kysaným zelím a krůtí klobásou

Suroviny na 4 porce: 400 g hotových nočků (nebo si je připravte z vařených brambor, polohrubé mouky, vajíčka a soli, uvařte je), asi 10 růžičkových kapustiček, 2 kulaté ředkve, 150 g kysaného zelí, 2 krůtí klobásy Prominent, 1 cibule, 20 g másla, sůl, pepř, velkolistá petržel

Postup: Na rozpálené pánvi opečte nakrájené, předem krátce povařené kapustičky, přidejte nakrájené ředkve i cibuli, opečte dozlatova. Do pánve doplňte zelí s trochou šťávy, okořeňte a prohřejte. Na druhé pánvi opečte kolečka klobásek a pak i uvařené nočky, ale jen krátce, aby chytly hezkou barvu. Suroviny z obou pánví smíchejte, nakonec přidejte máslo a nasekanou petrželku.

Zdroj: Regionální potravina