Rybičkové pomazánky existuje nespočet variant. A složení se podle chuti strávníků pohybuje od pikantních a kalorických verzí až po ty prakticky dietní. My přinášíme recept na lehčí, ale chutnou a výživnou variantu, kterou si zamilují i děti. Právě ty někdy odrazuje výrazná chuť ryb a ostrost cibule, a pomazánku odmítají, což je škoda, protože i konzervované ryby obsahují cenné látky. „Může v nich být o něco nižší obsah vitaminů a minerálních látek, ale obsah bílkovin zůstává, a dokonce díky poživatelným změklým kostičkám obsahují více vápníku,“ potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Lahodná rybičková pomazánka vhodná i pro děti

Budete potřebovat 100 g sardinek ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji, 200 g lučiny v kelímku (lépe se roztírá), čerstvé bylinky – pažitku, petrželku, 1 lžičku citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti.

Sardinky vyndejte z konzervy a slijte přebytečnou tekutinu nebo olej, v pomazánce se používat nebudou. Ryby dejte do misky a vidličkou nebo prsty je rozmělněte, aby v nich nebyly větší kostičky. Ty jsou samy o sobě měkké, ale děti by mohly přesto odradit. Vmíchejte lučinu a nadrobno nasekané bylinky, přidejte citronovou šťávu. Podle chuti a věku strávníků můžete lehce přisolit či přidat trošku pepře. Promíchejte a podávejte nejlépe na krajíčcích celozrnného chleba.

Varianta pro milovníky kečupu

A pokud vaše děti milují kečup, můžete zkusit pomazánku následující. Připravte si 1 plechovku makrely ve vlastní šťávě, 1 polotučný tvaroh ve vaničce, 2 lžíce jemných ovesných vloček, na dochucení trochu kvalitního kečupu.

Rybu opět slijte, šťávu nepoužívejte, maso promačkejte vidličkou nebo prsty a smíchejte s tvarohem. Pro lepší konzistenci přidejte dvě lžíce jemných ovesných vloček a ochuťte trochou kvalitního kečupu. Nechte chvilku odstát, aby vločky měly čas nabobtnat. Pomazánku ani není nutné dosolovat.

Zdroj: VLM

Možností je mnoho

Tyto varianty můžete samozřejmě připravit i z jiných ryb podle vaší chuti nebo preferencí vašeho potomstva, případně je můžete pro dospělé strávníky doladit hořčicí, cibulí či pepřem. Uvedené verze jsou ale vhodné a zároveň lákavé i pro děti. A když jim ještě podle vaší fantazie jednotlivé krajíčky různě ozdobíte, ani ti největší nedůvěřivci neodolají.

Zdroje: vímcojím.cz, vařilamyšička.cz, receptyproděti.cz