Věděli jste, že kuskus patří mezi těstoviny? Jeho drobná zrníčka odkazují na první pohled spíše k obilovinám, ale ve skutečnosti se vyrábí z krupice a vody. Na rozdíl od svých těstovinových příbuzných má ale velkou výhodu – není potřeba jej vařit a jeho příprava je bleskurychlá. Původně pochází ze severní Afriky a Blízkého východu, odkud se rozšířil do celého světa. Oblibu si získal díky své chuti a také všestrannému využití. Připravit ho totiž můžete naslano se všemi druhy masa, zeleniny i sýrů, podávat ho lze také jako přílohu. Mimo to dobře chutná i ve sladké variantě - třeba s čerstvým nebo sušeným ovocem a oříšky.
Vyzkoušejte aromatický kuskus v marockém stylu. Postup najdete ve videu:
Kuskus se sušenými rajčaty a fetou
Příprava: 15 minut
Ingredience:
- 250 g kuskusu
- 350 ml vývaru (nebo vody)
- 100 g okurky
- 100 g sušených rajčat
- 200 g sýru feta
- 1 červená cibule
- petržel
- 1 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
Postup:
1) Kuskus nasypte do hrnce, zakápněte olivovým olejem, jemně osolte a důkladně promíchejte. Poté ho zalijte vroucí vodou nebo vývarem a přiklopte pokličkou. Nevařte.
2) Po pěti minutách kuskus odkryjte a pomocí vidličky promíchejte a načechrejte, aby se zrníčka od sebe oddělila.
3) Cibuli a petržel nasekejte nadrobno. Okurku nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky. Sušená rajčata nechte okapat od oleje a nakrájejte na menší kousky.
4) Vše přidejte ke kuskusu, lehce zakápněte citronovou šťávou a promíchejte. Na závěr přidejte rozdrobený sýr feta.