Spacebox je nizozemský projekt, který vymyslel architekt Mart de Jong (kancelář De Vijf z Haagu) a vyrábí firma Holland Composites Ind. Jak vlastně celá myšlenka této ultra-skládačky na bydlení vznikla? „Někdy na podzim roku 2002 se bydlení pro studenty v Nizozemsku stalo doslova politickým problémem. Jenom v Utrechtu, kde je velká univerzita, na vlastní kolej čekalo přes sedm tisíc studentů. Průměrná doba čekání na levné studentské bydlení byla v té době přes dva roky,” popisuje začátek projektu jeho autor, architekt Mart de Jong. Tehdy se zrodila idea využít formy přechodného bydlení také pro řešení této zapeklité situace. „Někdy na podzim roku 2002 jsme obešli se skicami projektu Spacebox několik institucí a hledali partnery, kteří by naši myšlenku obytných kontejnerů podpořili. Ve dvou z nich jsme uspěli, náš nápad se líbil, a tak se v Delftách a v Utrechtu začal projekt připravovat,” doplňuje.

Nejprve se zpracovávala analýza materiálů a nákladů nutných pro sériovou výrobu a mezitím architekt začal připravovat definitivní tvar jednotlivých buněk. Charakteristický tvar „obrazovky“, který není zcela pravoúhlý, ale vpředu se zužuje, má jak estetické, tak konstrukční důvody.

V další fázi vývoje se pak rozhodli buňku prosvětlit oknem přes celou přední fasádu. Důležitá je i energetická náročnost, v těch nejchladnějších dnech spotřebuje jedna obytná buňka asi 1,8 kW denně. Dalším důležitým aspektem tohoto bydlení je možnost Spacebox stohovat do celých obytných celků, a to velmi rychle a bez složitých technologií. Například ověřovací obytný dům v Eindhovenu, který má celkem 84 jednotek, byl celý postavený za 4 dny. „Prostě přijede jeřáb a na připravené betonové základy naskládá buňky. Propojení médií, jako je elektrický proud, voda, odpad, je vyřešeno velmi jednoduše. Jednotky jsou předem připravené v továrně, díky principu totální skládačky se pak dají i snadno přemístit na jiné místo. „Například projekt v Utrechtu, kde bylo 234 obytných jednotek, se dá kdykoliv přestěhovat během tří týdnů. Od roku 2002, kdy se s tímto projektem v Nizozemsku začalo, bylo dodnes vyrobeno kolem tisícovky jednotek Spacebox,“ říká Mart de Jong. Výrobce je schopný dodat a osadit průměrně deset jednotek za den. Každá jednotka je sestavena z pěti kompozitních panelů. Každý panel obsahuje protihořlavou pěnu a polyesterový povrch. Celkem jsou panely tlusté 88 mm na zdech a na podlaze a na zdech je tloušťka 110 mm.

Jak ukazuje tento nizozemský projekt, i studentské bydlení může mít různé podoby. Pochopitelně asi nikdo by nechtěl prožít celý život v takové obytné buňce – byť by byla lákavě barevná – ale na druhou stranu Spacebox je alternativou, jak řešit nedostatek prostoru třeba na vysokoškolských kolejích.

Autor: Mart de Jong / De Vijf, Den Haag, Nizozemí Výrobce: Holland Composites Ind., Nizozemí

-var- Foto: archiv Spacebox®Více také na www.spacebox.info