Rychlými změnami interiéru myslíme ty, které nejsou spojeny se stavebními zásahy. Patří sem nové přeskupení nábytku, jinak zvolená výmalba, dokoupený solitér nebo výměna textilií. Jelikož se jedná spíše o drobnější změny, můžeme se i více odvázat, není problém zase vše změnit, případně vrátit do původního stavu.

Změňte barevné ladění

Změna barevného ladění bytových doplňků promění interiér k nepoznání.Nejjednodušší, a přitom výrazná je změna barevného ladění v interiéru. Můžeme se rozhodnout, že jednotlivé části obývacího pokoje barevně oddělíme, a není to jen odstín, kterým můžeme tyto plochy opticky odlišit. Jsou to i dekorační nebo jinak funkční doplňky a také samotný nábytek, který napomáhá popisovaný psychologický efekt vytvářet. V interiéru výraznou roli hrají např. i obrazy. Jejich výměna dokáže obydlí zcela změnit a spolu se změnou barev na stěnách dosáhneme netušeného efektu. Jenže zatímco ženy mění barvy na stěnách rády, je pro muže slovo malování srovnatelné se zamáváním rudým hadrem před očima vydrážděného býka. Přitom malování už dávno není, co bývalo. Při troše šikovnosti nemusíme dokonce ani nakapat, i když odsunout nábytek doprostřed místnosti a přikrýt podlahu igelitem je vždycky praktické.

Vyměňte sedací nábytek

Před výmalbou si odstín zkuste na kousku stěny a nechte zaschnout.Změna výmalby může jít ruku v ruce se změněným umístěním sedacího nábytku. Nikde totiž není napsáno, že musíme vymalovat všechny stěny stejně. Když zakoupíme přesně namíchanou sytou barvu a naneseme ji na jednu stěnu, k níž se chystáme přisunout pohovku, nedá to moc práce a výsledek je překvapivý. Sytá barva sice interiér oživí a změní, ale pro unavenou psychiku to může být moc. Zkusme tedy vzorek barvy na kousek papíru nebo stěny a nechme ji zaschnout. Zdá-li se nám moc výrazná, máme ještě čas sytost ztlumit přimícháním světlejšího odstínu. V posledních letech se do módy vrátily tapety, ne sice tak, jak jsme je znali v minulosti, tapetuje se jedna dominantní stěna, ale i tímhle směrem se můžeme vydat.

Odlehčeme nábytek

Někdy se stane, že si zařídíme byt podle svých představ, ale výsledek nás neuspokojí, jen neumíme říct, co nám přesně vadí. Možná je moc tmavý, nebo nábytek příliš masivní. Odlehčit interiér nám pak může pomoci třeba konferenční stolek v kombinaci se sklem. Sklo může být i barevné, a stolek se tak může stát výrazným solitérem, ale v každém případě by mělo být tvrzené. Při nárazu se pak nerozbije, ale roztříští na Skleněné prvky interiér odlehčí.neostré úlomky. Pokud máme děti, neměl by mít ostré hrany, ale spíše zaoblené.

Vitríny a komody

Odlehčit interiér můžeme i vitrínami s hezkým sklem nebo porcelánem. Naproti nám jde současný trend, pod jehož diktátem jsou vitríny strohé jen s lehkou, na první pohled téměř nepostřehnutelnou konstrukcí. Jejím úkolem je pouze stát se nosičem zajímavých předmětů a chránit je před usedajícím prachem. Pokud se jedná o sklo v kombinaci s kovovými nožkami a chromovými otvíracími madly, zapadne do jakéhokoli interiéru a každý odlehčí.

Nenásilně změnit interiér můžeme i zrcadlem zasazeným do zajímavého rámu, v němž se bude odrážet část interiéru, ale třeba i designově zajímavým televizním stolkem.

-jop-Foto: www.profimedia.cz, www.matflowers-design, www.christy.cz