Na kombinaci těstovin s klobásou v českých kuchyních příliš často nenarazíme, v Itálii je ale zcela běžná. Nejčastěji se používá tradiční salsiccia, která patří ke gastronomickým pokladům italské kuchyně.

Jedná se o syrovou kořeněnou klobásu, jejíž základ tvoří vepřové maso a sádlo. Její výroba má v Itálii dlouhou tradici, zmínky o střívku plněném vepřovým masem a kořením pocházejí už z 1. století našeho letopočtu – i proto se salsiccia označuje jako předchůdkyně dnešních uzenin.

Vzhledem k tomu, že se jedná o syrový masný výrobek, je třeba ji před konzumací důkladně tepelně upravit – na pánvi, v troubě nebo vařením v omáčce. Obsah můžete také vymáčknout a zpracovat jako mleté maso, nebo vytvarovat do kuliček. A právě tento postup využívá i následující recept.

Podívejte se, jak připravuje těstoviny se salsicciou italský šéfkuchař:

Zdroj: Youtube

Těstoviny s kořeněnou klobásou a špenátem

Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 300 g menších těstovin (farfalle, fusilli nebo penne)
  • 250 g klobásy salsiccia
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • strouhaný parmazán
  • sůl

Příprava:

1) V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte těstoviny podle návodu.

2) Obsah klobásy vymáčkněte ze střívka a vytvarujte menší kuličky.

3) V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm masové kuličky ze všech stran dozlatova.

4) Přidejte špenát, nechte ho prohřát a počkejte, až se většina vody vyvaří.

5) Přisypte těstoviny, důkladně promíchejte a na závěr posypte strouhaným parmazánem.

Čím můžete salsicciu nahradit?

Pokud salsicciu neseženete, dobře vám poslouží i vinná klobása nebo bílé bavorské grilovací klobásky – kuličky tvarovat nemusíte, v obou případech stačí uzeninu jen nakrájet na menší kousky a osmahnout.

Zdroj: ricette.giallozafferano.it, www.kucharkaprodceru.cz