Uvařit vodu pohodlně a rychle, to je to, oč tu běží. Možná vám přijde, že taková drobnost jako rychlovarná konvice se snad ani nemusí řešit, stačí ji přece koupit. To je pravda. Ale víte, jakými parametry byste se měli řídit?

Teplá, horká, nebo vařící?


Základní modely skutečně vodu jen uvaří a tím končí, vybavenější rychlovarky nabídnou větší teplotní škálu, kromě bodu varu také ohřátí vody například na 40, 60, 70, 80, 90 °C. Tohle nebo trochu jiné teplotní rozpětí vybírejte podle toho, za jakým účelem vodu nejčastěji vaříte. Například instantní káva potřebuje asi 90 až 95 °C (vyšší stupně můžou přispět ke zhořknutí, nižší k pocitu nakyslé chuti), kdežto zelený čaj kolem 80 °C a voda na přípravu dětských nápojů a pokrmů má ve finále mít asi 40 °C. Najdete také přístroje se speciální vložkou na ohřátí třeba mléka nebo dětské výživy, mezi vychytávky patří funkce výrobníku jogurtu. Milovníci sypaných čajů si usnadní přípravu nákupem konvice s vyjímatelným sítkem a majitelé chytrých telefonů si můžou pořídit model ovládaný i na dálku.



Hodí se vědět


U většiny moderních výrobků se topné těleso instaluje do dna a je skryté. Kdyby bylo viditelné, budete mít více práce s jeho čištěním, vodní kámen je opravdu prevít. Usnadnit údržbu pomáhá také ideálně vyjímatelný filtr proti tomuto prevítu. Dnes už se také příliš neřeší, jak konvici postavit na podstavec. Je-li otočný, se středovým konektorem, vždycky se trefíte správně. Konvice se ovládá na držadle, některé modely na podstavci (LED displej). Ještě si všímejte příkonu, čím bude vyšší, tím rychleji se voda uvaří. Menším konvicím o objemu do 1 litru postačí příkon do 1000 W, větší objem asi 1,5-1,7 litru ocení příkon 2000 W a více. A jakou velikost vybrat? Čtyřčlenné rodině se hodí rychlovarka o objemu 1 až 2 litrů, single domácnosti postačí malá cestovní, s objemem asi 0,4 litru.



Další parametry


* Praktický pomocník se vyrábí s jedním nebo dvěma plášti, mezi nimiž je mezera. Ve druhém případě není vnější povrch konvice na dotek horký, takže se o něj nespálíte.
* Z materiálů se používá plast a nerez, dále sklo a keramika, případně kombinace (často spojení nerezu a skla).
* Mezi bezpečnostní prvky patří hlavně zvuková a světelná signalizace, automatické vypnutí a tepelná pojistka (kdybyste omylem zapnuli konvici s nedostatečným množstvím vody, nebo dokonce bez ní, sama se vyřadí z provozu).
* Mezi běžné funkce patří udržení teploty vody, například po dobu 30 minut nebo i několik hodin.
De facto pak může suplovat i roli termosky.



Jak prodloužit její životnost


Pravidelně ji zbavujte nánosu vodního kamene (čas od času vyčistěte konvici celou, pomůže ocet nebo citronová šťáva i profesionální odvápňovač). Dále nezapínejte konvici bez víka, pak by se nemusela sama vypnout ani po vyvaření vody. Ani do ní nenalévejte ještě méně než stanovené minimum, nebo naopak více než maximum vody. Mohlo by dojít například k přehřívání dna s topnou spirálou. Péče o tento drobný spotřebič není složitá, ale buďte důslední. Moderní rychlovarné konvice nemusí stát jen pár stovek, ale i kdybyste si koupili levnější model, proč zbytečně vlastní nedbalostí vyhazovat peníze z okna.