Právě jsme si pronajali byt - sami, s přítelem nebo kamarádkami. A jdeme se podívat do kuchyně. I když si najmeme byt nezařízený, rozhodně tady najdeme minimálně kuchyňskou linku, to dnes už zcela patří k věci. Další kuchyňský nábytek – jídelní stůl a židle - v případě nezařízeného bytu tam už ale být nemusí.

Máme–li nájemní smlouvu na rok, dva nebo více, chceme-li se dobře zabydlet a cítit se tady od první chvíle příjemně, rozhodně stojí za to si s majitelem bytu sednout a podrobně se domluvit, co v kuchyni (a samozřejmě i v dalších místnostech) můžeme předělat, změnit a doplnit. V některém případě je kuchyně skutečně dokonale zařízená, ale v levnějších nájmech se může narazit i na docela sparťanskou.

Nic nebrání domluvě skoro na všem, majitel může dokoupit na přání nájemníka třeba novou mikrovlnnou troubu nebo větší chladničku – anebo si ji také nájemník může koupit sám a popřípadě ji za domluvených podmínek v bytě ponechat. Dokonce se můžete dohodnout, že kuchyni jako nájemník renovujete a pronajímatel vám o to sníží nájemné.

Domluvit se dá třeba i na způsobu úhrady nového vymalování stěn v barvě, jakou si představuje nájemník. Ten má třeba chuť se pustit do malování sám a majitel mu to odečte z následujícího nájmu. Pronajímatel bytu možná také někdy přivítá, když šikovný nájemník (ať kutil nebo odborník) například renovuje kuchyňskou linku – majiteli bytu to ušetří čas a peníze, a nájemník tak bude mít kuchyni přesně takovou, jakou chce. Pokud v kuchyni chybí kromě linky opravdu všechno, pořízení nábytku i doplňků je zase věcí dohody. Nájemník si může vybrat stůl, židle, poličky nebo žaluzie podle svého vkusu (zkonzultovat s majitelem rozhodně doporučujeme!) s tím, že na konci nájmu nábytek v bytě nechá, odečte se opět samozřejmě jeho hodnota a amortizace. Stejné je to se systémem osvětlení, někdy je v kuchyni jenom sporá zářivka - stropní světlo a osvětlení potřebuje vylepšit a inovovat.

Pokud jde o malé spotřebiče, je to zase na dohodě, něco si nájemník přinese a po skončení nájemní doby zase odnese, něco najde ve vybavení kuchyně. Základní nádobí a náčiní by ale rozhodně měla pronajímaná kuchyně obsahovat, a to minimálně ve standardní, lépe ve vyšší kvalitě; neprojdou rozhodně staré vařečky nebo prkénka a oprýskané hrnce.

-ag-Foto: www.isifa.com, Rako, Ikea