Není tak divu, že se skoro všichni snaží šetřit všemi možnými způsoby. Některé jsou docela bláznivé a nefunkční, jiné, jako třeba koupě solárních panelů, patří do kategorie těch rozumných.

Nejlevnějším je potřeba se vyhnout

Solární panely udělaly za poslední roky skutečně velký skok dopředu, nicméně neplatí to o všech typech. Některé modely, hlavně ty asijské provenience, nejsou příliš kvalitní. Generují příliš málo energie a za moc nestojí ani jejich životnost.

Proto se nejen u nás prodávají doslova za hubičku. Příliš lákavé ceně by však měl zájemce o fotovoltaické panely odolat, jelikož se mu takováto investice nemusí vůbec vyplatit. Daleko rozumnější je pořídit si sice dražší, avšak daleko efektivnější solární panely.

Kvalita se dá koupit i za rozumnou cenu

Kdo si chce pomocí sluneční energie ohřívat třeba vodu, měl by si pořídit k tomuto účelu adekvátní panely. Cena solárních panelů tohoto druhu je dosti kolísavá. Lidé toužící po kvalitě a zároveň šetřící každou korunu se většinou spokojí s modely, které jsou dnes běžně k dostání za zhruba pět tisíc korun.

Jeden takovýto kousek měří metr čtvereční a dokáže ročně vygenerovat při průměrném středoevropském počasí 500 kWh energie. Kdo má zafixovanou cenu kupříkladu na 5 Kč/kWh, měl by teoreticky ročně ušetřit 2 500,- Kč. Teoreticky proto, že mimo samotných panelů je potřeba dokoupit i další vybavení, třeba regulátory či zásobníky teplé vody.

Ovšem i tak se tento druh investice nakonec vyplatí, zvláště díky možnosti požádat stát o dotaci. Navíc kvalitní panel dokáže vyrábět elektřinu klidně i dvě desetiletí, možná i déle.