Kdo na zimu vypouští bazén, ten by měl nyní pečlivě vyčistit jeho povrch. Jen ostříkání vodou nepomůže. Je třeba vzít hadr a centimetr po centimetru pěkně stěny a strany bazénu vyčistit. Samozřejmě, že nejlepší bude použít chemii, která bude mít velmi podobné vlastnosti, jako chemie, kterou následně budete používat do vody.

Kdo má bazén již napuštěný přes zimu, začíná odkrytím a poklizením plováků, které bránily porušení bazénu mrazem. Opět je třeba odstranit nečistoty z jeho bezprostředního okolí a poté nad vodní hladinou očistit bazénové stěny speciálním gelem a doplnit vodu cca 10 cm pod okraj. Dalším krokem je osazení a zapojení filtrační jednotky. Tuto část práce je určitě lepší svěřit odbornému servisu.

Vodu v bazénu je potřeba pravidelně ošetřovat pomocí tzv. bazénové chemie. Značkové přípravky jsou hygienicky a zdravotně testovány, a jsou tedy nejen účinné, ale i zcela nezávadné. Vyhýbejte se neznámým a neověřeným výrobkům, které se stále objevují v některých obchodech, a nikdy nevěřte „zaručeným“ podomácku vyrobeným náhražkám, které mohou mít za následek kožní alergie, podráždění sliznice nebo dokonce zdravotní potíže trvalejšího rázu.

Bezprostředně po naplnění bazénu vodou je nutné provést první ošetření vody a upravení pH pomocí šokové dávky chloru (na 50 m³ vody 25 malých tablet nebo 300 g granulátu) a regenerační dávky algicidu - stabilizátoru chloru (na 50 m³ vody 1 l). Tím zbavíme vodu mikrobiologických zárodků a organických nečistot. Po chlorové terapii je třeba na cca 2 dny spustit filtraci na trvalý chod.

Čím bazén správně a bezpečně ošetřovat?

  • Jedenkrát týdně se během celé koupací sezony měří hodnoty pH pomocí kapkového testru (správná hodnota pH je 7,2)
  • Odchylky od správné hodnoty pH se upravují pomocí přípravku, který už v názvu obsahuje označení „pH plus“ nebo „pH minus“
  • Pro pravidelnou údržbu bazénové vody poslouží chlorové tablety, které se postupně rozpouštějí a do vody postupně doplňují chlor (obsah chloru ve vodě by měl být 0,3 až 1 mg/l)
  • Pravidelně se vyplatí do vody přidávat šokový přípravek, který zničí zárodky rostlinných i živočišných bakterií
  • Vodu je třeba několikrát denně filtrovat