Durian, zvaný také „král ovoce“, pochází z jihovýchodní Asie a pěstuje se především v Thajsku, Indonésii a Malajsii. Má tvrdou slupku pokrytou ostny, pod níž ukrývá žlutou dužinu krémové konzistence. Může vážit až 3 kilogramy a měří v průměru 20 centimetrů. Jeho charakteristickou vlastností je velmi intenzivní zápach, který je popisován jako směs cibule, česneku, sýra a shnilého ovoce. Aroma je tak intenzivní, že na některých místech je zakázáno ho převážet městskou hromadnou dopravou, nesmí se nosit do hotelových pokojů a aerolinky vás s ním nepustí na palubu.
Podívejte se na video, v němž lidé poprvé v životě ochutnávají durian:
Vůně versus chuť
Navzdory zápachu, který mnoho lidí odradí, nabízí dužina durianu výjimečný kulinářský zážitek. Jeho chuť je charakterizována velmi různorodě – jako vanilkový krém s mandlovou příchutí, zrající sýr s ořechy, banán, cibulová omáčka… Spisovatel Anthony Burgess zážitek popsal slovy: jíst durian je „jako jíst malinový dezert v záchodě“. Předat se to zkrátka nedá – musí se to zkusit. Vychutnat si ho můžete čerstvý, v kombinaci se zmrzlinou nebo v mléčných koktejlech, používá se také při přípravě pečených dezertů. Podává se i naslano – s chilli papričkami, cibulí a rýží. Pozor, nesmí se nikdy kombinovat s alkoholem.
Durian je impozantní nejen svými senzorickými vlastnostmi, ale i obsahem zdraví prospěšných látek. Řadí se mezi nejzdravější ovoce vůbec – v jeho dužině najdete vitamin C, vitaminy skupiny B a také vitamin A. Obsahuje důležité aminokyseliny a minerály jako vápník, fosfor, draslík či zinek. Pomáhá snižovat horečku a je považován za afrodiziakum. Jeho konzumaci by se ale měly vyhnout těhotné ženy a osoby, které trápí zvýšený tlak či žaludeční vředy.
Zdroj: lidovky.cz, apetitonline.cz, idnes.cz