Mladá rodina se dvěma dětmi si chtěla postavit dům. Moderní, elegantní, ale respektující život, přírodu, udržitelný rozvoj. Chtěli dům, který by byl šetrný k životnímu prostředí, energeticky soběstačný, bez magnetických polí, bez Wi-Fi, bez těkavých organických sloučenin, s elektrickým autem v garáži…

Tváří v tvář těmto požadavkům a navíc pozemku, který je na vrcholu strmého svahu, byl návrh a následná realizace pro studio Alain Carle Architecte opravdovou výzvou. Na vrcholu svahu pak jsou tři velké balvany. Ty vytvořily jakýsi základ pro dům – byly přemostěny horizontálou, která zapadá do přírody lépe. Balvany pak jsou nedílnou součástí domu. Jsou s ním v symbióze. Mezi nimi pak vyrostl dům z betonu, který respektuje i slunce procházející v nadhlavníku tak, aby v zimě byl zisk z jeho paprsků co největší a v létě aby byla stavba před ním chráněna.

Základ domu je z betonu, který kumuluje v zimě vnitřní teplo. Zateplení domu pak zabraňuje úniku tepla do okolí. V létě pak naopak chladí a větrání napříč domem vytváří příjemné klima.

Celý systém vytápění domu a příprava teplé vody jsou založeny na třech systémech. Dva z nich jsou umístěny do vlastní části domu, kde na střeše jsou solární kolektory o dostatečném příkonu, který nabíjí akumulátory a v létě dokáže vyrobit dokonce i více energie, která se dodává zpátky do sítě. V celkovém součtu je dům v tomto ohledu plusový. Pod šikmou střechou se solárními kolektory je sklad dřevní štěpky z jehličnanů, která se spaluje ve vysokoúčinném kotli. Zde se vytváří teplo pro celý dům a ohřívá voda. Pro tepelnou pohodu pak je ještě v obývacím pokoji krb s pomalým hořením.

Samotný interiér pak vychází ze základního principu jednoduchosti – jednoduché tvary jsou ty základní. Jednoduché materiály jsou ty základní. Nic víc není potřeba. Tak je tu zkombinován beton, světlé dřevěné obložení stropu a tmavé obložení dřevem některých stěn. K tomu kovové schodiště. Pak tu je také velká posuvná stěna, která dokáže schody oddělit od obývací části. Tato stěna je vytvořena recyklací bývalých vrat domu, který nedaleko stával. Otevřením se v zimě teplo dostává po schodech i do horních pater, zavřením pak vzniká soukromá zóna.

  • Autor: Alain Carle Architecte
  • Lokace: Wentworth, Québec, Kanada
  • Plocha: 465 m²
  • Dokončení: Říjen 2014
  • Foto: Adrien Williams