Absolutním vítězem se stal pavilon Pearl Dome v Dubaji, tvarově inspirovaný sokolem. Po loňském úspěchu české smuteční síně bylo letos oceněno také bratislavské Nivy Mall. Soutěž pořádala společnost Saint-Gobain, která je jedním z největších producentů sádrokartonových desek.

Cena se udělovala celkem v šesti kategoriích. „Cílem soutěže je poukázat na projekty, které dělají čest sádrokartonářskému řemeslu. Letošní finalisté navíc dokazují, že v architektuře lze vždy překračovat limity a že využití sádrokartonu nepřispívá pouze k efektivitě výstavby, ale také k její udržitelnosti, modernosti a inovativnosti,“ vysvětluje Josef Nechvátal z české větve společnosti Rigips, Saint-Gobain.

Podívejte se na zajímavý projekt Luma Foundation Tower od Franka Gehryho:

Zdroj: Youtube

Z celkem 78 zúčastněných projektů byl za absolutního vítěze označen reprezentativní Pavilon Spojených arabských emirátů, který byl postaven v Dubaji v rámci výstavy Expo 2020. Tvar budovy byl inspirován sokolem, národním zvířetem Spojených arabských emirátů. „Výzvu pro tvůrce představovala atypická kopule s hledištěm, na jejíž realizaci dostali pouhých šest týdnů. Vytvořena byla nakonec mimo stavbu z kovových žeber, která byla nařezána a spojena do požadovaného poloměru a následně převezena na místo,“ popisuje Josef Nechvátal. „Porota u budovy ocenila především skutečnost, že během stavby budovy nevznikl téměř žádný odpad,“ dodává.

Nivy Mall v Bratislavě kombinuje modernost a praktičnost

České projekty se sice mezi oceněné probojovat nedokázaly, velký úspěch ale slavilo slovenské Nivy Mall, které získalo druhou nejprestižnější Prezidentskou cenu. Prostor, v němž se nachází autobusové nádraží, nákupní centrum, trh a veřejná zelená střecha, si porotu získal kombinací modernosti a praktičnosti. „Pozoruhodná byla zejména precizní úprava velkých ploch sádrokartonových desek zajišťující, aby na přirozeném světle nebyly okem viditelné žádné spáry a nedokonalosti,“ říká Josef Nechvátal z Rigipsu. V projektu najdeme i českou stopu – sklo u exteriérového a interiérového zábradlí i skleněné příčky oddělující některé obchody dodala brněnská větev společnosti Glassolutions.

Transformace nevyužívané kancelářské budovy v centru Říma v elegantní Hotel St. Martin si odnesla Cenu za fasádu. „Tento projekt dokazuje, že díky současným možnostem sádrokartonu lze provést i věrohodnou rekonstrukci historické fasády a zároveň v budově vytvořit komfort požadovaný pro standard čtyřhvězdičkového hotelu,“ vysvětluje Josef Nechvátal.

Drapérie ze stříkané omítky na věži v Arles

V kategorii „omítky“ oslovil porotu extravagantní počin Luma Foundation Tower ve francouzském Arles, městě Vincenta van Gogha. Jde o devítiposchoďovou věž hostící výstavní prostory a zázemí pro umělce. Vytvořena byla podle návrhu architekta Franka Gehryho, který v minulosti navrhl například centrálu společnosti Louis Vuitton. „Speciální stříkaná omítka přichycená na vrcholku věže dala vzniknout působivé drapérii,“ říká odborník z Rigipsu. Velkou výzvu představovala pro projektanty výroba designových prvků navržených Frankem Gehrym. Využili proto metodu 3D modelování a BIM. „Tento postup je jednou z ukázek toho, kam stavebnictví směřuje do budoucna,“ domnívá se Josef Nechvátal.

Mezi další oceněné patřily například vodní svět v Abú Dhabí, zrekonstruovaný hotel z 18. století v britském Buckinghamshire, pasivní rodinný dům v kyperském Limassolu, univerzitní hostel v indickém Puné, Královské muzeum výtvarného umění v belgických Antverpách, vila v thajském Bangkoku či luxusní hotel Waldorf v mexickém Cancúnu. Česká republika byla na soutěži zastoupena renovovanou aulou zlínské Univerzity Tomáše Bati podle návrhu Evy Jiřičné, zrekonstruovaným brněnským autobusovým nádražím Zvonařka a extravagantním bytovým domem nacházejícím se v pražské ulici Na Topolce.

Zvláštní důraz kladla porota na udržitelnost

Celkem bylo v rámci ceremoniálu uděleno 15 cen – kromě Velké ceny a Prezidentské ceny byly oceněny vždy dva projekty v kategoriích Sádrokarton, Omítky, Rezidenční prostory, Nebytové prostory, Inovace a Stropní podhledy. Porota složená z architektů a odborníků na suchou výstavbu vybírala nejúspěšnější projekty na základě architektonické zajímavosti, řemeslného umu i technické inovace. Zvláštní důraz byl letos kladen na udržitelnost budov, která tentokrát představovala celou čtvrtinu hodnocení. International Gypsum Trophy se uděluje pravidelně každé dva roky již od roku 1998.

Zdroj: International Gypsum Trophy, Saint-Gobain