Burgenland o sobě říká, že je tak „trochu jiné“ Rakousko. Opravdu se zdejší krajina nepodobá zbytku spolkové země, která je většinou kopcovitá. Když se řekne Rakousko, většina lidí si představí Alpy, které se v létě mění v jednu obrovskou horskou pastvinu. Výšlapy a horské túry vedou mezi kvetoucími loukami, které omamně voní. A Burgenland je opravdu jiný.

Jezero obkroužené vinicemi

Burgenland je jedna z nejzajímavějších krajin Evropy. Je to nejspíš tím, že se nachází na rozhraní několika kultur a jazykových prostředí, klimatických pásem, fauny a flóry. Stýká se zde rakouský, slovenský a maďarský temperament, je zde celkem šest přírodních parků a jeden dokonce přeshraniční. Srdcem Burgenlandu je Neziderské jezero, jehož vodami vede hranice s Maďarskem.

ČTĚTE TAKÉ:

Dovolená s poznáváním

Především okolí jezera poskytuje zážitky z pozorování volné přírody. Rovina, kde bažinaté části jezera zvolna přecházejí ve step, je ideálním místem pro hnízdění velkého množství ptáků. Za doprovodu rangerů, kteří jsou vzděláni v některém přírodovědném oboru, se můžete vydat na jedinečné safari do národního parku. Vidět zvířata v jejich přirozeném prostředí je velký zážitek i pro děti. A tady hnízdí velké množství velkých ptáků jako například čápi či volavky. Hvězdou místní fauny je drop velký.

Vleže, nebo na vinici

Burgenland má několik skvělých akvaparků, koupacích areálů, lázní, můžeme tomu říkat, jak chceme. Oblast je bohatá na termální prameny a k tomu připočítejme příjemné klima. Kdo nemá rád nevypočitatelnou proměnlivost moře, určitě si zdejší koupání užije.

Vyrábí se tady také originální víno Uhudler. Názory na jeho chuť se liší, musíte vyzkoušet sami. Velmi jemně zvlněná krajina, která přechází v maďarskou puzstu, láká na cyklistické vinné stezky. Některé vesnice mají dosud zachovalé sklípky. Budete tu mít zkrátka pocit, že Rakousko s vídeňským řízkem nebo ledovci, kde se lyžuje i v létě, je jiná země.

Foto: Thinkstockphotos.com, Turistická centrála Burgenland Tourismus