Podzim je ideální čas k přemítání, jak příští rok vylepšit svou zahradu. Pokud uvažujete o nové dekorativní dřevině, se sakurami nešlápnete vedle. Vlastně jde o příbuzné našich třešní a višní jen s tím rozdílem, že neplodí. Zato jejich krásným bílým nebo růžovým květům, které na jaře doslova obalí strom, dokáže máloco konkurovat. Potěší vás také na podzim, kdy se listy zbarvují do červených, oranžových a žlutých tónů.

Doma jako v lázních

Původně sakury pochází z Asie, což je dost široký pojem. Ale dohady, zda je jejich domovinou střední Čína, nebo Japonsko, s nímž se nejčastěji spojují, přenechme povolanějším. Raději se těšme z faktu, že ani v našich podmínkách nejde o vysloveně výjimečné dřeviny. Přestože je nepěstuje každý, dá se říci, že v Čechách zdomácněly. Vídat je můžete v některých městských parcích nebo alejích, často se vysazují v lázních, krásné sakury mají například v pražské botanické zahradě v Troji a stejně tak si ji lze vypěstovat na vlastním pozemku. Ideální dobu pro výsadbu představuje jaro, avšak stromky v kontejneru lze sázet i jindy.

Pastva pro oči

Největší pozornost přitahují na jaře svými květy. Podle kultivaru mají bělavý nádech nebo jsou růžové v různých odstínech, jemně či hodně syté barvy, často plnokvěté. Sakur je poměrně velké množství, vyberete si jak z pohledu výšky, do níž dorůstají, tak tvaru koruny stromů. Některé baví široce rozvětvenou korunou, u jiných může evokovat kužel, ale obrácený, další zase mají korunu připomínající sloup, jiné zaujmou převislými větvemi. Při výběru hleďte i na maximální výšku, které může za dlouhý čas dosáhnout (jde o pomalu rostoucí dřevinu). Najdete jak malé, dorůstající do 2,5 až 3 metrů, tak i zlatý střed mezi 5 až 8 metry či ještě více.

Dopřejte jim slunce

Chcete mít co nejvíce květů? Pak sakuře dopřejte světlé, slunné a před větry chráněné stanoviště. Snesou rovněž mírný polostín, potom ale nepokvetou tak bohatě. Svědčí jim hlinitopísčitá půda a zásadité pH. Zemina by měla být dobře propustná a vyživená, vadí jak příliš zamokřená, tak extrémně vysušená. Po vyhloubení výsadbové jámy dejte na dno drenáž, jámu zasypte zahradnickým substrátem. Až budete sakuru sázet, dobře prolijte kořenový bal, stromek zalijte také po výsadbě. V našich podmínkách jde o mrazuvzdornou dřevinu.
Rada navíc: V době vysokých letních veder, kterým předcházelo suché jaro, zkuste zastínit kořenový systém, třeba mulčem. A přes poledne si hlavně mladé stromy zaslouží kompletní zastínění.

Filozofický podtext

O sakurách se říká, že symbolizují pomíjivost života. Ale také krásu, něhu a ženskost. Doporučujeme přiklonit se ke druhé symbolice a užívat si, až se stromy obalí květy. Jde o neskutečnou podívanou, které se jen málokdo dokáže nabažit. Když si tento nádherný pohled uchováte v mysli, rázem i ta zmiňovaná pomíjivost života získá jiný náboj.

Zdroj: Zahradkarskaporadna.cz, Zahradkaruvrok.cz