Aby se nám to hned zkraje nepletlo: sakura je příbuzná s naší střemchou. Nicméně pro laika vzniká v názvosloví zelených zástupců rodu Prunus (slivoň) docela pěkný zmatek.

Tak se nejprve podívejte na tuhle nádhernou střemchu obecnou, přesněji na oblíbený kultivar Colorata:

Zdroj: Youtube

Domácí je domácí

Střemcha obecná patří mezi důležité medonosné stromy. Z přírodně rostoucí dřeviny se vyšlechtilo více kultivarů a některé z nich jsou opravdu výjimečné. Bavíme se o nádheře zvané Colorata, kterou na jaře zdobí voňavé, decentně růžové květy seskupené do převislých hroznů. Zajímavá je také barva jarních listů, někdo ji vnímá jako vínově červenou až červenohnědou, jiný ji lakonicky označí – to je fialová. V každém případě jsou neméně atraktivní.

Z dalších zajímavých kultivarů jmenujme například Tiefurt (bílé květy, vzpřímenější hrozny, zelené listy).

A teď ty zmatky

Rod Prunus je velice košatý. Patří sem ovocné i okrasné dřeviny, například třešně, višně, broskvoně, mandloně a další. Včetně střemchy. Nebo sakury. Nicméně právě díky mnoha různorodým zeleným zástupcům došlo k rozštěpení rodu Prunus na řadu dalších. A střemcha se pak řadí do rodu Padus. Konkrétně střemcha obecná je Padus avium. Ovšem když se vrátíme k pojmenování rodu Prunus, jde o Prunus padus. Stále jsme neskončili, více latinských synonym najdete zde.

Zpátky na zem

Abychom se v tom vyznali, nazvěme střemchu střemchou a sakuru sakurou (případně japonskou třešní či japonskou višní). Stejně jsou na světě důležitější věci. Jako například pěstební podmínky, které vaše zahrada nabízí, a samozřejmě i to, co od nové dřeviny chcete. Až si tohle vyjasníte, rozhodněte se, které krasavici dáte přednost.

Máte na dnešek program?

Zda i střemchy slaví svátek, to jsme nezjistili, ale sakury ano. Říká se mu Hanami a Japonci tento festival radosti milují. V podstatě nejde o nic jiného než o oblíbené pikniky pod rozkvetlými sakurami. Chcete-li zažít obdobnou atmosféru a jste dnes v Praze, přijďte od 10 do 17 hodin na Hanspaulku (Praha 6, přesněji okolí hřiště Růžák - bývalá ulice Turkovská). Třeba prožijete Hanami podobně jako Japonci. Více se dozvíte tady.

Zdroj: USPZA, Zahradní centra CS