Nejznámějším a nejdražším sektem na světě je šampaňské, které se vyrábí ve francouzské oblasti Champagne. Vyrábí se tzv. tradiční metodou a pro jeho výrobu se používají pouze tři povolené odrůdy: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Žádné jiné šumivé víno mimo oblast Champagne nesmí mít na etiketě vyznačen tento název.

Mezi nejprestižnější a nejoblíbenější šampaňské se řadí například značky Pol Roger či Lanson. Lanson patří k nejstarším šampaňským domům ve Francii, jeho historie se datuje až do roku 1760. Dodává svá šampaňská vína na španělský, anglický a švédský královský dvůr. Pol Roger je oblíbená značka na anglickém královském dvoře a jeho šampaňské nechybělo ani na královské svatbě výsosti prince Williama a Catheriny.

Proslulé sekty z Itálie a ze Španělska

Pokud nevyžadujete pravé šampaňské, existuje mnoho kvalitních vinařství mimo tuto oblast, která produkují velmi kvalitní a chutný produkt, který můžete pořídit za příznivou cenu. Italskou produkci zastupuje velmi známá značka Prosecco, mezi fajnšmekry je pak velmi oblíbená značka Ferrari. „Vinařství Ferrari z italské oblasti Trento vyrábí sekty tradiční metodou Champenoise, tedy kvašením v lahvi. Šumivá vína této značky jsou velice oblíbená zejména pro svoji svěží a komplexní chuť a zároveň jemné bubliny,“ prozrazuje Filip Jantač z Global Wines.

Špičkovou produkci sektů najdeme také ve Španělsku, šumivá vína zde vyrobená Champenoise metodou nesou označení Cava. Vyrábějí se v Sant Sadurní d´Anoia v Katalánsku již od roku 1872. Původně nesla vína název „Xampán“ – to se ale nelíbilo francouzským vinařům, protože se to příliš podobalo jejich označení. Od roku 1883 se používalo mnoho názvů jako například „Espumosos” nebo „Spanish champagnes“, až se nakonec ustálil název Cava.

„Zajímavým faktem je, že vůbec nejprodávanější značkou šumivého vína na světě je právě šumivé víno ze Španělska značky Freixenet, tedy zástupce Cava. Každá dvacátá prodaná lahev šumivého vína nese na etiketě jméno Freixenet a každý rok pak toto vinařství vyprodukuje nad 200 milionů lahví. Freixenet nabízí vynikající poměr cena vs. výkon,“ prozrazuje Filip Jantač z Global Wines.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com