Kromě šatny v blízkosti vstupních dveří se zpravidla objevuje u rodičovské ložnice, v některých domácnostech je dokonce nedílnou součástí každého dětského pokoje. Jak ji správně zařídit a prakticky vybavit, poradí odborník.

Příliš malá šatna

Možná vás napadá, proč by měla být malá šatna dispoziční chybou… Příliš malá šatna ale postrádá svůj význam. Zpravidla má podél jedné své stěny hluboké šatní skříně, které se ovšem na protější stěnu nevešly. Jsou zde tedy suplovány řadou háčků, které jsou natolik přeplněné věcmi, že komplikují přístup do šatních skříní, obzvlášť pokud mají otvíravé dveře. Takovouto šatnu je v mnoha případech lepší zrušit a po vybourání jejích obvodových konstrukcí včlenit šatní skříně do sousední – nyní dostatečně zvětšené – místnosti. Často se díky razantní změně dispozice sestava šatních skříní prodlouží a její kapacita výrazně zvětší. Díky pestré a široké nabídce dezénů mohou šatní skříně zútulnit a zatraktivnit vstupní chodbu nebo halu. Při vestavbě do výklenku je trendem maximální optické potlačení její velké hmoty eliminací úchytek a barevností navazující na sousední stěny.

Otočená ramínka

Další rozšířenou chybou je překvapivě nevhodné vybavení malé šatny příliš hlubokými skříněmi. Pokud máme k dispozici pouze malou nebo příliš úzkou šatnu bez možnosti jejího efektivního propojení se sousední místností, můžeme její handicap částečně eliminovat vhodným nábytkem. Standardní šatní skříně hl. 60 – 66 cm můžeme nahradit korpusy hloubky 37 – 40 cm a šířky 60 cm, ve kterých je výsuvná šatní tyč půdorysně otočena o 90°. V extrémně úzkých místnostech nám získaných 20 cm výrazně zlepší přístup k jejich obsahu a případně umožní i převlékání přímo v šatně. Pokud je šatna zařízená oboustranně, můžeme díky mělkým šatním skříním podél jedné stěny získat 20 cm pro protější nábytkovou sestavu. Původní botníky minimální hl. 18 – 20 cm tak můžeme nahradit plnohodnotnými skříňkami, nejlépe s vodorovně posuvnými dveřmi.

Ideální šatní skříně?

Protože potřebná hloubka pro zavěšení ramínek na šatní tyč je 60 cm, mají šatní skříně nejčastěji právě tuto hloubku. Rozměr ideální pro ramínka však není zdaleka optimální pro ukládání triček, mikin, svetříků a už vůbec nesvědčí drobným kouskům spodního prádla, ponožkám apod. Výrobci se snaží reagovat na častou potřebu skladování různorodého osobního prádla v jediné kompaktní skříni sofistikovaným vnitřním vybavením. Do spodních pasáží skříní je možné vložit extra široké a hluboké zásuvky, které se snaží suplovat funkci komody. Pokud máte tu možnost, věnujte část šatny šatním skříním hl. 60 cm se dvěma šatními tyčemi nad sebou a drobné prádlo uložte v komodách hl. 40 – 50 cm, na které mohou navazovat dobře dostupné otevřené police.

Zaprášené oblečení?

Pokud je šatna součástí ložnice nebo jiné běžně užívané místnosti, je lepší uložit oblečení do uzavřených skříní. Oblečení volně zavěšené na tzv. štendrech je totiž po týdnu pokryté stejnou vrstvou prachu jako všechno ostatní v domácnosti. Protože je nutné kvalitní obleky chránit speciálními obaly, hodí se toto provizorní řešení do startovních bytů a prvních podnájmů, jejichž mladí obyvatelé obvykle drobné nedostatky pojízdné šatny dokážou velkoryse přehlédnout.

S postupem času a rostoucí výplatou se oblečení většinou stěhuje do uzavřené skříně a po několikerém stěhování má šanci ocitnout se v samostatné šatně. Zde volně uložené oblečení tolik netrpí, protože víření prachu je zde oproti ložnici a dětským pokojům značně omezené. Protože korpus šatní skříně suplují obvodové konstrukce místnosti, mezi které lze upevnit šatní tyče a otevřené police, využitelnost šatny je výrazně vyšší.

100% pokrytí

V dispozičně oddělených šatnách bychom se měli striktně vyhýbat solitérním šatním skříním, které nepokrývají celou délku využitelných stěn a nesahají až pod strop. Jednak snižují skromnou skladovací kapacitu omezeného prostoru, ale především vedou k nepřehlednosti a nepořádku. Vždyť komu by se chtělo pravidelně stírat prach na šatní skříni, potažmo tak pěkně „uklizené“ v samostatné šatně? Pro lepší využití je sice hluchý prostor nad skříní často zaplňován papírovými krabicemi, plastovými boxy nebo proutěnými košíky, ty ovšem zůstávají vystaveny trvale usedajícímu prachu a dále komplikují úklid. Skříň sahající od podlahy až pod strop nejen vypadá elegantně, ale navzdory svému – často chaotickému – obsahu působí trvale uklizeně a současně chrání všechno uložené šatstvo před prachem.

Boj o prostor

Protože šatnu využíváme pravidelně, a to hned několikrát denně, měla by pojmout veškerý potřebný úložný nábytek, ale především zajistit pohodlné převlékání. Vodorovně posuvné dveře skříní sice šetří prostor při otevření, nicméně šatně pojezdová lišta ubírá dalších 5 – 6 cm prostoru. Vhodnější řešení pro extrémně stísněné šatny je nechat skříně otevřené, případně před ně instalovat pouze jednořadový pojezd pro dveře, které alespoň z poloviny ochrání jejich obsah před prachem. Někdy pomohou ušetřit místo rohové sestavy, jindy je praktičtější zvolit dvě protilehlé řady souběžných skříní. Protože podkrovní šatně komplikuje vybavení šikmá střecha, ideálním řešením je atypický nábytek zhotovený na míru. „Výtěžnost“ šatny dokážou razantně zvýšit i takové detaily, jakými jsou speciální díly drátěného programu zavěšené přímo na stěnu, mobilní vozíky nebo nástěnné háčky.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 10/2010-Foto: Hülsta, Ikea, Indeco

V prosincovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Vše o zateplení: novinky, materiály, technologie, ceny
  • Zelená úsporám: Jak to bude dál?
  • Paneláky naležato? Architekt Rampich o řadové výstavbě
  • Hypotéka na cokoli
  • Sauna, bazén, posilovna
  • Jak vybrat postel, rošt, matraci
  • Kámen v interiéru
  • Nejošklivější dům roku