Rusové i Skandinávci o blahodárných účincích sauny vědí celá staletí, u nás jsou veřejné sauny dávno rozšířené a v posledních letech se stále zvětšuje nabídka i těch domácích – klasických, finských, kombinovaných nebo infrasaun. Sauny s generátorem páry doma připraví klasickou parní lázeň.

Sauna s vysokou teplotou se nedoporučuje lidem s postižením ledvin, kardiakům a těm, kdo mají citlivou červenající pokožku obličeje. Drastickou změnou teplot by jim žilky mohly popraskat. Pro ty všechny je ale vhodná infrasauna s nižší teplotou, samozřejmě až po konzultaci s lékařem.

Sauna – zimní zahradní atrakce

Co dělat v zimě na zahradě? Leda tak odklízet sníh nebo pozorovat ptáky v krmítku – zazimovaná zahrada toho o moc více nenabízí. Pořízením zahradní sauny se všechno pronikavě změní; zimní zahrada se stává přitažlivým a vyhledávaným místem, kde je živo a velký provoz. Ochlazovat se přitom lze v uzpůsobeném koupacím jezírku nebo můžete jen tak skočit do sněhu. Zahradní sauny mohou být ve tvaru sudu, mohou vyhlížet jako malý srub anebo jako klasický zahradní domek. Ty malé (třeba 2,2 x 3,2 m) mají jen lavici a kamna, do větších se vejde i malá oddělená odpočívárna.

Výhody infrasauny – pro toho, kdo nesnáší vedro

Je hodně lidí, kteří nenavštěvují saunu, protože se jim tam špatně dýchá. Teplota v sauně je pro ně příliš vysoká, kombinace teploty a vlhkosti jim nevyhovuje. Pokud jsou ale zdraví a jejich lékař jim saunu nezakáže, mohou zvolit saunu infra, která se zahřívá pouze na teploty kolem 50 – 55 °C. Topným tělesem jsou keramické zářiče neboli infrapanely, infračervené záření z nich vycházející pak zahřívá předměty (a tedy lidské tělo), zatímco vzduch má, jak bylo řečeno, teplotu nižší.

Při stejném půdorysu jako má klasická sauna je v infrasauně o něco více místa, protože chybějící kamna nahrazují ploché panely. Jedna z nejmenších saunových kabin je rohová Infra, o rozměrech 100 x 100 cm a výšce dva metry. Ve větších infrasaunách se může současně saunovat až 6 osob. Dražší infrasauny, jejichž cena může atakovat hranici až 200 tisíc korun, mají velkolepé skleněné obloukové dveře. Infrasaunu navštivte ve fitness centru nebo lázních, a když vám pobyt v ní bude příjemný, uvažujte pak o koupi sauny domů.

TIP: Na trhu jsou také tzv. biosauny, kombinující přednosti sauny a parní lázně. Také v nich se teplota pohybuje mezi 50 a 55 °C. Příjemná je vyšší vlhkost, která může dosáhnout až 30 %.

Tradiční finská sauna

Finská sauna pracuje s teplotou kolem 100 °C, nejméně to bývá asi 80 °C a nejvýše zhruba 115 °C. Typický je tady suchý vzduch, mezi 3 a 12 %. I když je všechno v sauně rozpálené, to, čeho se přímo dotýkáme, musí být chladnější – jsou to rošty, lavice, opěrky, kryt kamen. Abychom se nepopálili, zkouší se různé typy dřeva: chlad i při vysoké vzdušné teplotě udržuje zejména africká vrba Abachi.

Vyberte si dřevinu

Saunové kabiny nebo jejich vnitřní obložení se vyrábí z kvalitních stromů s hustým dřevem. Vnitřní obložení se vyrábí ze skandinávského smrku, z osiky, kanadské borovice, případně cedru nebo jejich kombinací; využívají se i další dřeviny. Kanadská borovice Hemlock je pevná a neprýští z ní smůla. Cedr zase krásně voní díky přítomnosti esenciálních olejů. Má také krásnou kresbu dřeva, a proto je oblíbený u luxusnějších saun. Protipólem a českým reprezentantem je osika.

A kolik za to dáte...

Finské sauny stojí nejméně 30 000 korun plus DPH. Na stejných cenách začínají i domácí infrasauny z materiálů osika nebo olše. K tomu se ještě musí připočítat montáž (může být například v rozpětí 5000 – 7000 korun) a doprava. Ceny zahradních saun se pohybují asi od 95 000 korun výše.

Součástí parních generátorů je i aroma-pumpa; která příjemně provoní prostor. V saunách se využívá také chromoterapie, čtyřbarevné měnící se světlo.

-ag-Foto: www.profimedia.cz