Významnou předností domácí sauny je především její dostupnost, soukromí a možnost volby času saunování. Konstrukcí i použitými materiály ji lze začlenit i do interiéru domu či bytu. V případě, že máme zahradu, může to být samostatný domek, tak jak to známe třeba z Finska. Zda zvolit saunu doma, nebo veřejnou, závisí na tom, jak často ji chceme využívat a pro kolik členů domácnosti bude sloužit.

Důležitým ukazatelem je také finanční hledisko – tedy pořizovací a provozní náklady ve srovnání s náklady ve veřejné sauně. Orientačně začínají ceny domácích saun na cca 50 tisících Kč bez DPH u nejjednodušší kabiny se základním vybavením, ale bez topidla a montáže. Oproti tomu vstupenku do sauny v rámci návštěvy wellness centra lze pořídit již od 200 Kč, samostatné saunování pak může být za polovinu.

ČTĚTE TAKÉ:

Veřejné sauny bývají umístěny ve zmíněných wellness centrech, sportovních zařízeních, hotelech, mohou být i v mateřských školách či na středních školách se sportovním zaměřením, jako veřejná by měla být provozována i společná sauna, zřízená pro potřeby obyvatel panelového domu.

Od domácích saun se však veřejné liší kritérii, která musí splňovat, pokud jde o stavbu a provoz. Upravuje je Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č.135/2004 Sb., účinná od 1. 4. 2004, kterou se stanoví hygienické požadavky pro koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch.

Provoz veřejné sauny a všech dalších navazujících služeb je kontrolován také, pokud jde o dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů, jež musí splňovat. V těchto saunách by měl být také k dispozici vyškolený a kvalifikovaný personál. Minimální výška vnitřního prostoru je 2100 mm, předepsaná šíře lavice 600 mm, vnitřní obklad je orientován vodorovně, rošty lavic musí být vyjímatelné, daný je i typ a způsob osvětlení. Pro každou osobu musí být objem prostoru 2 m³, podle objemu se dělí na malé pro 6-10 osob, střední pro 11-15 osob a velké sauny pro 16-20 osob. Pro vytápění lze použít kamna na pevná paliva, případně elektrickou energii, plyn, lze je vytápět i nepřímo nebo některé druhy kombinovat.

Foto: SaunaSystem, Sauny Salus, titulní foto: Thinkstockphotos.com