Pěstování mrkve může být často výzvou. S našimi tipy a triky to hravě zvládne i začátečník! Pojďme se podívat na nejlepší postupy.

Hledáte originální recepty z mrkve? Tady jsou:

Zdroj: Youtube

Sejeme mrkev

Mrkvi se nejlépe daří tam, kde dřív rostla jiná zelenina. Odborníci doporučují střídat rok co rok mrkev s petrželí. Tam, kde loni rostla petržel, tam se bude dařit mrkvi, a naopak. Střídání vhodných plodin pak můžete ověřit v mnoha knihách. I u nás máme spoustu článků - například zde.

S tím souvisí kvalita půdy. Aby kořeny nerostly deformovaně, je třeba hlínu dostatečně prokypřit. A to důkladně a do hloubky. Díky tomu budou moci kořeny přirozeně růst, pronikat půdou a dostatečně se okysličovat.

Na samotné setí si připravte 2-3 cm hluboké řádky vzdálené 20-25 cm od sebe. Do nich vysejte semena, zahrňte je hlínou a tu přidusejte. Zalévejte jemnou kropicí konví tak, abyste semínka nevyplavili ven.

A jak se o mrkev starat dál?

Udržujte záhon stále vlhký, to je nejdůležitější bod u pěstování mrkve. Vypije toho opravdu hodně! Zahrádkářem.cz doporučuje zalévat kořenovou zeleninu do hloubky, aby se kořeny nevětvily povrchově. Frekvence zálivky závisí na stáří rostlin. Ideálně před každým zalitím sáhněte na půdu, jestli je vlhká, či nikoli.

Zdroj: zahradkarem.cz,Mrkev miluje rajčata / Louise Riotteová