První otázkou je, kdy vlastně sázení započít? Staré rčení nám radí jasně: „Na Marka saž oharka.“ Marek má svátek 25. dubna. To je poměrně brzy zjara. Stále můžou přijít ještě noční nebo ranní mrazíky a okurkové sazeničky zmrznou. Proto se obecněji doporučuje neriskovat a s výsadbou trochu počkat. Polovina května se tak zdá jako ideální doba.

V prvním kroku zasejte semínka. Ty vyklíčí při 20 °C, proto jsou ideální květináče ve skleníku nebo doma za oknem. Pokud je pěstujete doma, nebojte se je během slunečných dnů postavit za okno nebo na balkón. Tím je trochu otužíte a dopřejete jim vzduch a sluníčko. Okurky obvykle začnou plodit už za měsíc od vysázení a vy si jejich plody užijete po celé léto.

Jak přesně připravit záhonek?

Základem je kyprá a výživná půda na teplém místě, kde nefouká, ale slunce dostatečně svítí. Do záhonu před výsevem dejte dostatečné množství kvalitního kompostu a nechte půdu dostatečně vyhřát. V tom vám pomůže třeba černá fólie, kterou můžete na záhon položit týden před plánovaným výsevem.

Dopřejte okurkám prostor

Okurky dorostou do velkých rozměrů a mají tendenci se rozpínat. Proto se pokuste, aby každá rostlinka měla okolo sebe prostor aspoň 20 cm. Vytlačte do hlíny centimetr hluboké ďolíky a vložte semínka. Ideálně ostrou stranou vzhůru. Kousek vedle přidělejte klacíky jako budoucí oporu.

Pak už stačí dostatek vody

Voda je základ. Ani hnojení organickým hnojivem okurkám nijak neuškodí. Pokud chcete jít krásným okurkám ještě trochu naproti, pokládejte mezi sazenice posečenou trávu, tak zůstane hlína kyprá.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradnicime.cz