Ačkoli semena divizny velkokvěté (Verbascum densiflorum) jsou prudce jedovatá, výrazné žluté květy se tradičně sbírají pro účely lidové medicíny. Otevírají se průběžně celé léto až do konce září, a tomu také přizpůsobíme sklizeň. Protože jsou křehké a snadno se zmačkají, ukládáme je zlehka do košíku a hned po sběru sušíme v jedné vrstvě na slunci, až získají zlatohnědou barvu. Usušené květy divizny skladujeme v dobře uzavřené sklenici na suchém místě. Na podzim si z nich pak můžeme vařit čaj, který pomáhá při kašli a nachlazení. Nálev nezapomeňte vždy přecedit přes plátýnko; z květů se totiž uvolňují drobné chloupky, jež působí dráždivě na sliznice, a obyčejné sítko je nezachytí.

Čtěte také

Rajský protlak

Čtěte také

Vyrobte si domácí rajčatový protlak: jde to i bez soli a přidaného cukru

Využít se ale dají i květy čerstvé, neusušené. Bude z nich výborný sirup, který můžeme po lžičkách užívat podobně jako sirup proti kašli nebo si jím v době nemoci sladit čaj. Je potřeba dbát na to, aby květy byly sebrány za suchého počasí a nevyskytoval se mezi nimi ani jeden navlhlý okvětní lístek. Do sirupu by se v takovém případě mohla pustit plíseň.

Květy divizny Autor: Shutterstock.com Autor: Shutterstock.com

Postup přípravy je velice jednoduchý. Na dno velké sklenice nebo kameninové nádoby vložíme vrstvu diviznových květů, zasypeme ji třtinovým cukrem a vršek nádoby zakryjeme gázou nebo plátnem. Druhý den směs promícháme, přidáme nově nasbírané květy a opět je promísíme s další várkou cukru. Postup opakujeme i další dny, dokud nádoba není téměř plná. Na dně se bude postupně tvořit hnědá tekutina. Nádobu umístíme na světlé místo a necháme působit, až květy klesnou ke dnu.

Obsah nádoby poté povaříme na mírném ohni do zhoustnutí a vzniklý sirup opatrně přecedíme přes plátno do sterilizovaných skleniček. Pevně zavíčkujeme a skladujeme v temnu a suchu.